Prema studiji iz 2020. na više od 3600 ljudi u dobi od 49 godina i starijih, umjerena konzumacija jaja, definirana kao dva do četiri jaja tjedno, značajno je smanjila rizik od razvoja kasne faze makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Jaja su odlična i zadovoljavajuća namirnica za doručak, krcata su proteinima, koji su neophodni za snagu mišića i sitost. No, osim toga, jaja održavaju vaše oči jakima, piše Yahoo!

Kad jedemo hranu, lako je biti svjestan kako to izravno utječe na nas u odnosu na osjećaj sitosti u odnosu na osjećaj gladi, kaže Nicole Roach, registrirana dijetetičarka u bolnici Northwell Lenox Hill.

Često je također očito kako naša prehrana utječe na našu težinu. Međutim, hrana i prehrana također utječu na razne druge tjelesne sustave i na funkcioniranje drugih organa.

Još jedna stručnjakinja se slaže – funkcije našeg tijela ne rade u vakuumu, a hrana je bitan alat.

Hrana je moćna i može pomoći u održavanju svih sustava u našem tijelu, poručuje nutricionistica Roxana Ehsani.

Prehrana igra ulogu u mnogim sustavima unutar našeg tijela, uključujući i naš vid.

Međutim, nije dokazano da svaka hrana pomaže u zaštiti od očnih bolesti. Zašto su jaja tako dobra za vid? Stručnjaci su podijelili svoje stavove.

Kao što je pokazalo istraživanje iz 2020., jaja su prirodno bogata luteinom i zeaksantinom, dva snažna antioksidansa koja pomažu u zdravlju očiju.

Lutein i zeaksantin smanjuju šanse za dobivanje očnih bolesti povezanih sa starenjem kao što su makularna degeneracija ili katarakta, kaže dijetetičarka Julia Zumpano iz Centra za prehranu klinike Cleveland.

Ove hranjive tvari pomažu neutralizirati oksidacijska oštećenja i pomažu filtrirati visokoenergetsko plavo svjetlo, dodaje. Osim toga, jaja sadrže i druge vitalne hranjive tvari za oči, uključujući cink, vitamin A i kolin.

Cink je ključan za zdravlje mrežnice.

Cink pomaže pretvoriti svjetlost u signale koji se šalju mozgu na tumačenje, omogućujući nam da jasno vidimo u uvjetima slabog osvjetljenja kao što je noć, kaže Kelsey Costa, dijetetičarka u Nacionalnoj koaliciji za zdravstvenu skrb.

To je zato što cink povećava osjetljivost na svjetlost pomažući fotoreceptorskim stanicama, ili štapićima i čunjićima, da pretvore svjetlost u električne signale.

Kada tijelo ima dovoljno cinka, štapići i čunjići lakše otkrivaju slabe razine svjetlosti. Kao rezultat toga, bolje vidimo u mračnim ili slabo osvijetljenim okruženjima.

(www.jabuka.tv)