Istraživači s Sveučilišta Johanes Gutenberg iz Njemačke vjeruju da su blizu pronalaska univerzalnog cijepiva protiv raka, koja čini da imuni sustav tijela napada rak kao da je virus.

Najnovija istraživanja objavljena su u časopisu "Nature". Međunarodni tim istraživača opisuje kako su uzeli dio genetskog koda RNK raka, stavili ih u sitne nanočestice masti i zatim ih ubrizgali u tijela tri pacijenta, koji su u poodmakloj fazi bolovali od raka.

Imuni sustav pacijenata odgovorio je proizvodnjom "T ćelije", tzv ubojice, koja je napadala karcinom.

Potvrđeno je da je cijepivo djelotvorno u borbi protiv agresivnog rasta tumora kod miševa. Istraživanje predvodi profesor Ugur Sahin sa Sveučilišta Johanes Gutenberg.

Znanstvenici su priopćili i da je proizvodnja cijepiva brza i djelotvorna, jer se može kodirati RNK bilo kog tumora. Nakon ubrizgavanja cijepiva kod pacijenata se može pojaviti grip, koji je neusporediv u odnosu na poslijedice kemoterapije.

Profesor Alan Melher s Instituta za istraživanje raka iz Velike Britanije istakao je da nova studija dokazuje da je imuni sustav najbolji lijek za borbu protiv karcinoma, iz čega se može razviti cijepivo za lječenje te bolesti.

"Iako je ovo istraživanje zanimljivo, još je daleko od dokaza da zaista koristi pacijentima", kazao je profesor Melher.

Ipak, svi su suglasni da je ovo važan korak ka konačnom globalnom cilju, a to je pronalazak lijeka za tu opaku bolest.