O ženama u politici najčešće se govori uoči izbora, lokalnih ili parlamentarnih. Politički udio i udio žena u javnom životu na lokalnoj razini nije u fokusu trenutačnih politika i aktivnosti u našoj zemlji. U BiH na globalnom planu žene čine nešto više od 50% populacije, a ipak su prisutne na samo 23,4% izabranih političkih položaja u odnosu na svjetski prosjek, piše Večernji list BiH.  

Strukturalne barijere 

Stanje u našoj zemlji nije puno drugačije od 1995. godine. Da u BiH postoje strukturalne barijere udjela žena u politici, pokazuje i studija UNDP-ja. Put žena da stvore svoju političku karijeru u višim tijelima vlasti da bi se dosegnulo onih zakonskih 40% manje zastupljenog spola veoma je težak i trnovit, objasnili su u zakladi koja se za bori za prava žena. 

Tvrde kako se brojke ne mijenjaju u odnosu na prethodne izbore. Bosna i Hercegovina ima složen stranački sustav s više od 150 političkih stranaka koje sudjeluju na izborima na različitim razinama vlasti. Većina stranaka ima kvote za žene u tijelima odlučivanja, ali te kvote često služe kao stakleni stropovi, a ne prozori mogućnosti. 

Podsjećanja radi, iako žene čine 50,11% biračkog tijela, glasaju manje od muškaraca (49,66% na posljednjim općim izborima 2018.). Od ukupno 7497 ovjerenih kandidata na kandidacijskim listama, žena je bilo 41,60% (ili 3119), ali rezultati izbora pokazali su da su od ukupno 518 mandata ženama pripala 142. 

Predrasude biračkog tijela 

U Predsjedništvo BiH nikada nije izabrana žena. U Parlamentu BiH od 42 mandata sedam je pripalo ženama, u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 26 je žena od 98 zastupnika. U RS-u žena je predsjednica, u Narodnoj skupštini RS-a 15 je žena od ukupno 83 zastupnika, a u skupštinama županija od 196 mandata 93 su pripala ženama. 

Analitičari ističu kako je u ukupnoj strukturi stanovništva BiH malo veći broj žena, a izlaznost žena i muškaraca na izborima otprilike je ista. Biračko tijelo ima predrasude i stereotipe koji imaju veze s patrijarhalnim vrijednostima te je to, između ostalog, razlog zbog kojeg i žene i muškarci ne daju svoj glas ženama.