Kava, mlijeko, kruh, duhan, voće, - samo su neki od artikala koje, zbog osjetno nižih cijena, građani Hrvatske kupuju u pograničnim dijelovima Bosne i Hercegovine. I to sve češće. I udaljene bh. shoping destinacije su zbog jeftine robe postale predmet posjete hrvatskih građana.

Zbog jeftinijih proizvoda i, s druge strane, sve većih životnih troškova brojni građani Hrvatske već godinama se odlučuju za shoping u Bosni i Hercegovini. Veliki broj stanovnika Imotskog u susjednoj Hrvatskoj, posebno u danima vikenda, preko GP Osoje-Vinjani Gornji, dolaze u kupovinu u Posušje. Na taj način, kažu, štede.

Marica je samo jedna od mnogih koja u kupovinu ide preko granice. Kaže jeftinije je i isplativije...

"Sada smo išli samo da prošetamo i popijemo kavu, kupili smo spizu, kruh i marendu, kad smo uz granicu redovno prošetamo", govori.

No namirnice nisu jedino što kupuju. Posušje je od Imotskog udaljeno tek 12 km, stoga češće tu kupuju , ali dolaze i na večernje izlaske.

"Znamo izaći na večere, večere su im jeftinije, ručkovi i takve stvari, puno jeftinije", otkriva Marica.

Kupujući već godinama, dodaju da cijene u Hercegovini padaju što se ide dublje preko granice. Kupuje se sve, od prehrambenih artikala, lijekova, odjeće, obuće, namještaja, bijele tehnike do duhana i piva.

"Dođem redovno, naspem goriva, uzmem malo spize i tako. Dva puta u mjesecu dolazim otprilike", kaže Milan Brčić.

Običaj je, kažu, prvo natočiti gorivo, a zatim u shoping, piše N1.

"Idem često, čim je materi mirovina, idem. Sve je puno jeftinije i gorivo i sve ostale potrepštne. Ovdje je najjeftinije kava, mlijeko, evo sad odmah idem po kavu. Kupujem sve što je jeftinije", dodaje Nedjeljko Šteko.

Trenutna razlika u cijeni goriva je oko 20 feninga.

"Prije par mjeseci razlike u cijeni goriva bile su drastične kod nas i u Hrvatskoj, nekih 30 do 40 feninga, trenutno je to dosta u opadanju, jer je u Hrvatskoj zadnja dva tjedna cijena u opadanju, a kod nas su rasle cijene. Razlika je u 20 feninga trenutno, ali ljudi su vjerojatno stekli neku naviku, i u prolazu sipaju gorivo", priča Bruno Kovač, vlasnik benzinske pumpe.

Uz znatno niže cijene pojedinih proizvoda, jedan od osnovnih razloga odlaska u prekogranični shoping u BiH je povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto.

Pravo na povrat PDV-a imaju strani državljani koji nemaju prebivalište u BiH, a ostvaruju ga na kupljenu robu u vrijednosti od minimalno 100 KM. Tako su na graničnom prelazu Osoje, preko kojeg Imoćani svakodnevno odlaze u prekogranični šoping, u prvih sedam mjeseci ove godine podnesena 4.722 zahtjeva za povrat PDV-a.