Uobičajeno je postalo da bez petardi, vatrometa i arsenala drugih pirotehničkih sredstava nema slavlja, a u vrijeme novogodišnjih i božićnih blagdana detonacije odjekuju sa svih strana. Ništa ne bi bilo neobično da pirotehnika nije opasna zabava, pogotovo za djecu jer može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica, piše Večernji list BiH.

Kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava u HNŽ-u propisana je Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira HNŽ i iznosi 100 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 500 do 1000 KM. Kazne za prekršitelje razlikuju se od županije do županije, pa je tako Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SŽ znatno rigorozniji od zakona u HNŽ-u.

"Posjedovanje na javnom mjestu, upotreba, ustupanje, prodaja, kupnja i nuđenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog tijela, sankcionirani su Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja, propisana je kazna za roditelja odnosno skrbnika maloljetnika ako je izvršenje prekršaja posljedica njegova propusta dužne skrbi o maloljetniku", stoji u priopćenju MUP-a SŽ.

U navedenim slučajevima u SŽ-u predviđene kazne su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršitelja od 400 do 1200 KM. U RS-u kazne za pojedince koji bacanjem pirotehničkih sredstava uznemiravaju građane iznose od 300 do 900 KM. Gospodarsko društvo ili druga pravna osoba koja neovlašteno nabavlja ili prodaje ova sredstva platit će kaznu od 1000 do 3000 KM. Za poduzeća koja stavljaju u promet jača eksplozivna pirotehnička sredstva kazne idu do 5000 KM. Nadležni apeliraju na građane da blagdane provedu bez razornoga zvuka pirotehničkih sredstava.

Poruka roditeljima je da, ako žele razveseliti svoju djecu za blagdane i utažiti njihovu znatiželju, neka im ne dopuštaju da sama koriste pirotehnička sredstva, neka to učine oni u njihovoj nazočnosti, kao i da im nikada ne budu loš primjer koristeći pred njima razorna pirotehnička sredstva. Roditeljima se skreće pozornost da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovoj dobi te da upozore djecu na opasnosti do kojih može doći. Ne samo zbog visokih novčanih kazni već zbog sigurnosti djece.