Pregovori o uspostavi vlasti na osnovu rezultata nedavnih općih izbora u BiH trebali bi početi danas u Mostaru sastankom lidera HDZ BiH i SDA Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, a odmah nakon tog sastanka u gradu na Neretvi Čović bi trebao razgovarati sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Informacija o ovim sastancima potvrđena je iz ove tri stranke, koje su u hrvatskom, bošnjačkom i srpskom biračkom tijelu osvojile najviše glasova 12. listopada. Iz ostalih stranaka tvrde da je na pobjednicima najveća odgovornost za formiranje nove većine i da će radi izbora partnera svi pregovarati sa svima.

“Utvrdili smo platformu. Naši ciljevi su bolji uvjeti života građana, deblokada europskog puta, borba protiv kriminala… Razgovarat ćemo sa svim relevantnim strankama u cijeloj BiH da bismo vidjeli kome odgovaraju naši ciljevi i na osnovu toga ćemo odlučiti”, rekao je Nezavisnim novinama Amir Zukić, glavni tajnik SDA.

Upitan koje su stranke releventne, i je li među njima DF Željka Komšića, SBB Fahrudina Radončića i SDS, Zukić je odgovorio:
“Razgovarat ćemo sa svima.”

“Prvo je potrebno konstituirati skupštine županija zbog izbora Doma naroda Parlamenta FBiH pa onda i Parlamenta BiH”, precizirao je Zukić.

U parlamentu BiH, SDA, HDZ i SNSD s partnerima imaju natpolovičnu većinu. No, SDA i HDZ vlast na razini FBiH ne mogu formirati bez suradnje s drugim strankama – među kojima su po rezultatu najbolje rangirani SBB i DF, potom slijedi SDP, najveći gubitnik ovih izbora.

U DF-u ponavljaju da ne žele u vlast po svaku cijenu i obećavaju da, ako odluče biti opozicija, neće blokirati formiranje nove vlasti. Kažu da je predsjednik DF-a Željko Komšić već neformalno razgovarao s liderima SDA, SBB-a i HDZ BiH, a slijede razgovori s liderom HDZ 1990 te čelnicima stranaka u RS.

“Nek prvo pobjednici završe razgovore. I mi imamo svoju platformu za pregovore pa ćemo vidjeti što imamo zajedničko”, izjavio je Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a.

Fehim Škaljić, predsjednik Glavnog odbora (GO) SBB BiH, kaže da će uloga ove stranke u kombiniranju parlamentarnih većina biti ključna, a predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić tvrdi da sigurno neće u koaliciju sa SDA.

“Naši kantonalni odbori su dobili poziv SDA za pregovore. Odbili smo to. Pregovori s ovakvom SDA nisu ni mogući ni dopušteni. Između nas su prevelike razlike. SDA je za ovih 25 godina uništila narod i ne može sada biti netko tko će ga oporaviti i s kim bismo mi to trebali raditi”, rekao je Radončić.

Rezultati izbora takvi su da je u sklapanju nove parlamentarne većine u FBiH i na razini BiH nezaobilazna stranka samo HDZ BiH. S ovom ocjenom slažu se i u SDA, u kojoj kažu da se matematički “bez svih drugih može” i da je “sve moguće” pa i to da ova stranka bude ostavljena u poziciji.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH, smatra da ne bi bilo dobro ignorirati izbornu volju bilo kojeg naroda pa ni Bošnjaka, a većina ih je glasala za SDA.

“HDZ BiH ima apsolutnu pobjedu. Poštujemo izbornu volju drugih naroda, ali ne želimo utjecati na izbor ostalih partnera iz FBiH.
Nećemo mi biti ti koji će redati stvari na bošnjačkoj političkoj sceni”, naglasila je Krišto.

Ona se nada da pri formiranju većine od županija, preko entiteta do BiH neće biti političkih ucjena “manjih” stranaka, ali i ne isključuje takve mogućnosti.

“Bit će pregovora sa svima, do Nove godine je neizvodivo konstituirati novu vlast”, ocijenila je Krišto.

Igor Radojičić (SNSD), predsjednik Narodne skupštine RS (NS RS), vjeruje da je moguće brže formiranje vlasti na razini BiH “ako pobjedničke stranke u FBiH prihvate koncept formiranja korespondentnih struktura na razini BiH i u entitetima u kojima bi mogle sudjelovati stranke koje su dobile najviše glasova u entitetima”.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a, izjavio je da bi pri formiranju vlasti većina trebala biti zastupljena u što je moguće većem postotku. Istakao je da određena matematička većina već postoji i izrazio nadu da će razgovori biti vođeni sa svima koji žele biti na visini predstojećih izazova.

U Savezu za promjene uvjereni su da će biti dio većine u parlamentu BiH te da će sudjelovati u formiranju Vijeća ministara BiH, naglašavajući da će biti jako zanimljivo vidjeti hoće li Dragan Čović, lider HDZ BiH, sebi uzeti za pravo da određuje tko su legitimni srpski predstavnici.

“Pobjeda me obvezuje da uđem u aktivnosti definiranja većine u Parlamentarnoj skupštini BiH i formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Sve ću uraditi da Vijeće ministara bude sastavljen od članica SzP-a jer mislim da sam za to dobio potpuni legitimitet građana RS”, rekao je Mladen Ivanić, lider PDP-a i novoizabrani član Predsjedništva BiH.