Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da većina koju je u Narodnoj skupštini Republike Srpske osigurao lider SNSD-a Milorad Dodik predstavlja rasplet događaja kakav je očekivao, te da to treba uvažavati i prilikom formiranja vlasti na razini BiH, u suprotnom, u BiH mogu nastati novi problemi i kriza.

Čović je upozorio da bi u slučaju različitih većina u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH moglo biti ozbiljnih problema u BiH i funkcioniranju institucija.

On je za “Dnevni avaz” rekao da pobjednici trebaju formirati vlast u tri naroda, jer oni koji formiraju vlast u Srpskoj i FBiH trebalo bi da to učine i na razini BiH.

Čović očekuje da proces uspostavljanja vlasti u Republici Srpskoj ubrza rasplet i u FBiH, prenosi Srna.

Čović je naveo da je razgovarao sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, te dodao da je sada potrebno formirati vlast u županijama, a u sljedeća dva tjedna konstituirati Dom naroda FBiH, da bi nakon toga imali predsjednika Federacije koji predlaže mandatara za sastav federalne vlade i da se zajedno ide na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Jednostavno ćemo ići tempom da u ovoj godini imamo vlast. Vjerujem da prije Božića, 25. prosinca, možemo imati imenovane mandatare”, naglasio je Čović, koji je i član Predsjedništva BiH.

Čović je rekao da je cilj sporazuma SDA-DF i SDS-a, PDP-a i NDP-a bio da ojača SDS i njegove partnere u borbi za vlast u Republici Srpskoj, ali da taj cilj, očigledno, nije ostvaren./HMS/