Sniježne padavine jutros su uzrokovale probleme u odvijanju prometa u dijelovima Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz BIHAMK-a. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg će danas padati u velikom dijelu države.

Prijepodne u nizinama većinom će padati kiša, na planinama snijeg. U Krajini će prijepodne kiša preći u snijeg ili susnježicu. Od poslijepodnevnih sati i tijekom noći na ponedjeljak u većem dijelu zemlje se prognozira snijeg, a na jugu kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C, priopćeno je iz FHMZ-a.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima u višim predjelima središnje, zapadne i sjeverozapadne Bosne. Izdvajamo putne pravce Olovo-Kladanj i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i puteve na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Velike Kladuše i Kupresa. Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar.

''Na moguću poledicu upozoravamo u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Pojačan oprez savjetujemo i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Posebno izdvajamo puteve preko planinskih prevoja, kao i dionice koje prolaze kroz usjeke'', priopćeno je iz BIHAMK-a.

Na magistralnom putu M-17 Konjic-Mostar iz BIHAMK-a skreću pozornost na jake udare vjetra uz apel na vožnju prilagođenu usvjetima na putu i napomenu da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), iz BIHAMK-a su upozorili na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom prometuje se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo. Mole se vozači da na ovoj dionici autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim prometovanja.

Pojačan promet vozila tijekom dana očekuje se na dionicama koje vode prema ski centrima i aktuelnim zimskim izletištima, kao i na graničnim prijelazima.

Trenutna zadržavanja na graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta.