Veljača 2012. godine ostat će zapamćena kao mjesec u kojem je Ramu pogodilo najjače snježno nevrijeme u posljednjih nekoliko desetljeća.

Snijeg koji je počeo padati početkom veljače 2012. doslovno je paralizirao našu općinu na nekoliko dana. Snijeg je napadao preko jednog metra a zadržao sve do 15. veljače 2012.

Prometnice su bile u većini mjesta neprohodne, a građani nisu ni otišli na svoja radna mjesta, dok su neki na svojim radnim mjestima bili blokirani nekoliko dana.

Snijeg iz 2012. urezao se mnogima u sjećanje. U nastavku donosimo nekoliko naših članaka i fotografija da se ukratko prisjetite što se proživljavalo tih dana:

TEKSTOVI I FOTO S POČETKA VELJAČE 2012.



Snijeg blokirao cijelu općinu

Snijeg koji s manjim prekidima pada više od 24 sata na području naše općine izazvao je, blago rečeno kaos. Kao po nekom običaju, zimska služba opet je zakazala, tako da je većina ramskih naselja odsječena od svijeta.

Zbog ne čišćenja, Prozor je također manje-više prometno blokiran. Zbog visokog snijega i nanosa, promet preko prijevoja Makljen je u prekidu.



Općina Prozor/Rama paralizirana i odsječena zbog snijega

U gradu Prozoru je skoro sve paralizirano. Glavna ulica je prohodna,  no samo odvažni i s velikim potrebama prolaze automobilom. Većina automobila je pod obilnim snijegom.

Stanari su se od ranih jutarnjih sati dali u akciju čišćenja prolaza kako do zgrade tako i do drva koja su izvan stambenih zgrada. No, djecu ništa nije omelo da uživaju u snježnim radostima.

Zbog lavina ili velikih nanosa prekinut je promet na glavnom magistralnom pravcu u BiH, M-17 između Mostara i Konjica, kao i na dionicama magistralne ceste između Uskoplja i Rame kao i Bugojna i Kupresa te Stoca i Neuma. Najteže je stanje u općinama Rami i Ravnome koje su odsječene, a pojedini dijelovi općina Široki Brijeg i Gruda su blokirani. (HRT)

OPĆINA PROGLASILA ELEMENTARNU NEPOGODU - Zbog snježnog nevremena, Centar Civilne zaštite Prozor-Rama donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje općine Prozor-Rama. Mole se građani za strpljenje i suradnju. Sve raspoložive ekipe angažirane su na čišćenju snijega, normalizaciji prometa i svakodnevnog života. Komunalna inspekcija pozvala je građane, vlasnike stambenih i poslovnih prostora u Prozoru da uklone snijeg sa nogostupa i pristupnih putova. Uklanjanje i odvoz snijega će vršiti Komunalno poduzeće prema operativnom planu uklanjanja snijega. Na svim putnim pravcima otežano se prometuje, većina ih je potpuno zametena i neprohodna. Magistralni pravci prema Uskoplju/Gornjem Vakufu i Jablanici, te regionalna cesta prema Tomislavgradu zatvorene su za sav promet.



Snijeg blokirao i branu HE "Rama"

Problemi koje je izazvao obilan snijeg nisu mimoišli niti branu HE „Rama“. Zbog velikih nanosa snijega i lavine koja je doslovce zatrpala put koji od brane vodi prema K. Polju i Maglicama, smjena koja u petak došla na redovit posao, već tri dana nije dobila zamjenu.

Tek danas, radnici su uspjeli probiti se od Kontrolne zgrade do preljevnog ispusta i doći po hranu i vodu. Kasno sinoć, pokušalo se probiti ralicom, ali bezuspješno. Danas u poslijepodnevnim satima stigla je teška mehanizacija, koja se pokušava probiti preko brane i dalje prema K. Polju.



Akcija čišćenja snijega u mjestu Lovnica

Malo selo u Donjoj Rami, Lovnica, posljednjih dana bilo je potpuno prekriveno snijegom. Vremenske neprilike uzrokovale su odsječenost sela od ostatka svijeta. Upravo ta odsječenost sela potaknula je složne mještane sela na akciju čišćenja puta.

Put kroz selo je uspješno očišćen kroz dva dana i omogućilo uspiješan prilaz selu, a samim tim i kretanje automobila kroz selo. Nakon napornog rada mještani su se nagradili čašicom rakije i domaćeg vina.



Jaklićani i nedjeljom u akciji čišćenja snijega

Jaklićani se nedaju iznenaditi. Novi snijeg koji je pao tijekom noći i jutra nije se ni „primio“ a Jaklićani su ga već uklonili s ceste.

Na inicijativu Vinka Novakovića i Ivana Petričevića - Švabe okupio se veći broj mještana te uz pomoć šumskog traktora u vlasništvu Luke Tadić uklonuli snijeg.



Vatrogasci u akciji čišćenja snijega s krovova

Velike količine snijega, koje su napadale na području naše općine, protekli su dana izazivale velike probleme u prometovanju i kretanju naših mještana i sugrađana. Konačno lijepo vrijeme omogućilo je zaduženim službama da temeljitije krenu u čišćenje prometnica i lokalnih putova, kao i svim sugrađanima da očiste snijeg ispred svojih ulaza i prilaza kućama. JKP „Vodograd" od jučer ponovno vrši odvoz snijega iz grada, što će uvelike olakšati kretanje i prometovanje središtem grada.

Cijelo vrijeme trajanja stanja Elementarne nepogode u stanju pripravnosti bili su i vatrogasci, koji su dežurali i bili u službi civilne zaštiti. Od danas su se uključili i u akciju skidanja snijega sa krovova zgrada što ima za cilj sprečavanja urušavanja starih i dotrajalih krovova zgrada kao i sprečavanje urušavanja snijega i ledenica sa krovova kako ne bi došlo do ozljeđivanja i stradavanja građana i njihove imovine.