Udio Vlade u mostarskom Aluminiju od 44 posto bit će dokapitaliziran, o čemu se pregovara s poljskim partnerima, potvrdio je za BHT1 premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

- Budući da nema zainteresiranih za kupovinu, potražili smo dokapitalizera i našli smo ga u jednom poljskom partneru. Pregovori traju da se dokapitalizira 30-40 milijuna eura, da se osigura struja i na određeni način u naredne tri, četiri godine da stabilizramo poslovanje Aluminija, pojasnio je Novalić.

Ekonomist Vjekoslav Domljan, koji je u kraćem razdoblju bio i direktor Aluminija, smatra da ova tvrtka mora proći kroz stečaj.

- To je jedini način da se nešto uradi, ali i za provođenje stečaja mora se imati temeljit plan restrukturiranja, financijskog, organizacijskog, itd., istaknuo je Domljan.

Dug Aluminija veći je od 280 milijuna KM.

Padanje cijena aluminija na svjetskim burzama, nepovoljni ugovori za isporuku električne energije i sirovina, loše upravljanje samo su neki od razloga za slabo poslovanje ove tvrtke i stvaranje velikih gubitaka u prethodnim godinama, prenosi Indikator.ba.