Dvodnevni virtualni sajam boračkih zadruga Hercegovačko-neretvanske županije svečano je otvoren u četvrtak, a okupio je 34 izlagača koji su, između ostalog, predstavili svoje proizvode od voća, povrća, voćnih i povrtnih prerađevina te proizvode od ljekovitog bilja.

Sajam boračkih zadruga - Više od 30 izlagača na virtualnom sajmu boračkih zadruga HNŽ

Cilj sajma, koji se održava na internetskoj stranici www.rc-braniteljskiproizvodi.info, je buđenje poduzetničkog duha u braniteljskoj populaciji koji, po riječima organizatora, uz učinak radno- terapijskog djelovanja, donosi obostrano dobro zajednici i porodičnim boračkim gazdinstvima.

''Zbog nemogućnosti osobnih kontakata odlučili smo se za digitalno komuniciranje naših proizvođača s građanima, odnosno potencijalnim kupcima kako bi im predstavili što to borci proizvode i u konačnici da te iste proizvode mogu kupiti online narudžbom s plaćanjem po preuzimanju robe'', kazao je ministar za pitanja boraca HNŽ-a Oliver Soldo.

Sajam boračkih zadruga - Više od 30 izlagača na virtualnom sajmu boračkih zadruga HNŽ

Želja im je, kaže ministar, da borci izbjegnu tržišne centre, ali i da građani dobiju zdrave i kvalitetne proizvode.

''Ono što doista želimo je da borci u ovoj nemilosrdnoj tržišnoj konkurenciji izbjegnu tržišne centre sa svojim proizvodima, da svježina bude njihova komparativna prednost i da taj proizvod u roku od 24 sata dođe s njive na trpezu te da naši građani uživaju u najkvalitetnijim proizvodima'', naglasio je Soldo.

Kako je dodao, od 34 izlagača na sajmu, 20 ih je iz Hercegovačko-neretvanske županije, a ostali su iz Zapadnohercegovačke, Srednjebosanske i Hercegbosanske županije, kao i iz Republike Hrvatske.

''Na sajmu je prisutno 17 boračkih zadruga te 17 ostalih oblika organiziranja boraca sa preko 100 različitih proizvoda, od voća, povrća, voćnih i povrtnih prerađevina, rukotvorina, čajeva, te proizvoda od meda'', kazao je Soldo te pozvao sve one koji imaju imalo zanimanja da se uključe na navedenu internetsku stranicu i da na neki način budu podrška borcima u njihovoj proizvodnji.

Sajam boračkih zadruga - Više od 30 izlagača na virtualnom sajmu boračkih zadruga HNŽ

Direktor Referalnog centra "Branitelj/borac zadrugar" Damir Radić naglasio je kako je sajam jedan od jako bitnih koraka koji bi trebao biti prekretnica prema omasovljavanju i kvaliteti rada samih boračkih zadruga i boraca pojedinaca, napominjući kako smatra da će ovakvi koraci jako brzo dati rezultat.

Ovogodišnji sajam, koji se održava pod geslom "Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj boračko", nadovezuje se na dosadašnja dva sajma boračkih zadruga u HNŽ, a organiziraju ga Ministarstvo za pitanja boraca HNŽ i Referalni centar "Branitelj/borac zadrugar".

Protekla dva sajma boračkih zadruga u HNK održavana su u ulici Nikole Šubića Zrinjskog i bila su dobro posjećena od kupaca i predstavnika institucija i, tada se izrazila želja da manifestacija postane tradicija te da navedeni kanton izraste u ključno mjesto susreta svih boraca koji u zadrugarstvu vide svoju budućnost.

Bljesak.info