Među najvećim problemima vezanim za uzgoj limuna je zelen plod koji je već dostigao uobičajenu veličinu za berbu. Ako gajite svoj limun i suočavate se s ovom pojavom, postoji nekoliko razloga za to.

Limun spada među najpopularnije vrste citrusa za uzgoj. Iako ima brojne prednosti po čovjekovo zdravlje, treba imati na umu da ga je njegov značaj po zdravlje, paradoksalno, učinio ujedno i opasnim po zdravlje.

Naime, karakteristično za limun je to da se nakon berbe plod doslovce natapa fungicidom kako bi se spriječila gljivična oboljenja tijekom perioda skladištenja, transporta i stajanja na policama prodavnica. Također, običaj je da se limun premazuje voskom kako bi mu se poboljšao izgled i kako bi zadržao što više tretiranog fungicida. Kada takav plod uzmete u ruke, vaša koža može upiti štetne kemikalije. Zato je veoma korisno, ako imate prostora u bašti ili dvorištu, da posadite svoj limun.

Limunu je potrebno devet i više mjeseci da sazri, te traži od uzgajivača više strpljenja.

Starost drveta i njegovo zdravlje

Mlade biljke limuna usmjeravaju snagu na razvoj korijena te je najveći dio energije raspoređen na korijen i lisnu masu. Za biljku starosti do dvije godine može predstavljati veliko opterećenje proizvodnja plodova, pogotovo ako biljci nedostaju potrebni nutrijenti. Limun je veliki potrošač hranljivih materija. Potrebno mu je zemljište blago kisele reakcije, sporo otapajuće dušikovo đubrivo i malč kako bi se potakao dalji rast.

Nedostatak toplote i sunčeve svjetlosti

Biljka limuna ne smije biti u sjenci jer to može uticati na njen razvoj i plodonošenje. Dugi periodi oblačnog i hladnog vremena s malo sunca i toplote mogu odložiti sazrijevanje plodova. Mraz može ozbiljno oštetiti biljku. Ako biljka raste u saksiji, za bolje rezultate potrebno ju je premjestiti na osunčanije mjesto dok u slučaju da limun raste u zemlji, potrebno ga je orezati radi bolje aeracije i prodora svjetlosti.

Neredovno navodnjavanje

Kao i svi citrusi i limun traži konstantno vlažno tlo kako bi se osigurao zdrav rast i proizvodnja plodova. Ako je biljka doživjela toplotni stres ili je provela duže vrijeme u sušnim uvjetima to može dovesti do zadržavanja zelenih plodova.

Vrsta kultivara i broj plodova

Kada će limun sazreti u velikoj mjeri zavisi i od vrste koja se uzgaja. Manji varijeteti će dozreti prije onih većih. Broj plodova, također, igra značajnu ulogu. Ako je biljka velika i preopterećena rodom trebat će joj mnogo više resursa u vidu nutrijenata i vlage nego manjoj i manje rodnoj biljci, prenosi Agrosavjet.