Područje na sjeveru Europe prozvano Zemljom ponoćnog sunca zaista je čarobno koliko i zvuči jer noćna šetnja na ovom se prostoru odvija pod sunčevom svjetlosti.

Ovaj prirodni fenomen događa se u Norveškoj u razdoblju između 20. travnja i 22. kolovoza svake godine zbog nagiba Zemljine osi, prenos Lad Bible.

Tijekom ovog razdoblja sunce ne zalazi za obzor, već neprestano kruži s jedne strane neba na drugu, a na područjima zahvaćenim ovim fenomenom održavaju se brojni festivali i razne aktivnosti, poput ponoćnog golfa.

Nevjerojatni prizori vide se u područjima koja se nalaze u blizini Arktičkog kruga, poput gradova Finnmark, Troms, Lofoten i Vesterålen, Helgeland, Bodø i Salten, no prava čarolija događa se u Svalbardu, regiji s najdužim razdobljima ponoćnog sunca.

Riječ je o otočnoj skupini u Arktičkom oceanu koja se nalazi otprilike na pola puta od Norveške do Sjevernog pola. Ondje sunce tijekom cijelog ljeta bez prestanka obasjava nebo, zbog čega je otočje odredište iz snova za ljubitelje fotografije.

Osim toga, otočje je najveće stanište polarnih medvjeda i mnogi turisti odlučuju se za istraživanje udaljenijih otoka i promatranje divljih životinja.

Jedno je sigurno, ako vas put nanese do ovog otočja, nemojte zaboraviti sunčane naočale jer će vam vjerojatno trebati i usred noći.

(www.jabuka.tv | Foto: men-site.net)