Američki tužitelji sumnjaju kako je Iranac Behzad Mesri (29), navodni pripadnik hakerske skupine Turk Black Hat security team, odgovoran za krađu scenarija serije ''Game of Thrones'' i drugih povjerljivih informacija televizijske kuće HBO. Sumnjiče ga kako je od HBO-a pokušao iznuditi šest milijuna dolara u bitcoinima, šaljući im mailove i ismijavajući ih pozdravom u mailovima "Hi All Losers!".

Mesri, koji je nedostupan američkim službama, prethodno je radio za iransku vojsku vršeći računalne napade na obrambene sustave, nuklearne softverske sustave i izraelsku infrastrukturu, navodi se u optužnici koja je objavljena u utorak. Optužnica protiv Mesria dolazi uslijed razgovora o planovima američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi ukinuo nuklearni dogovor s Iranom iz 2015. godine i ponovo stavio na snagu ekonomske sankcije ovoj državi. Washington Post je izvijestio da su tužitelji američkog Ministarstva pravosuđa bili prisiljeni razmotriti javno objavljivanje bilo kakvih istraga ili optužbi vezanih uz Iran ili njezine građane. Američki tužitelji nazvali su Mesrija kao "iskusnog, sofisticiranog hakera koji već neko vrijeme napada računalne sustave diljem svijeta". Tužitelji ga terete za sedam kaznenih djela za koja može biti osuđena zatvorsku do 20 godina zatvora. naravno, ako ikada bude osuđen i uhićen.
 

Access Points

Počevši od svibnja, Mesri je tražio način za ulazak u mrežu Home Box Office Inc., koristeći se pristupnim točkama gdje su zaposlenici i drugi ovlašteni korisnici pristupali sustavu izvana, navodi se u optužnici. Navodno je upotrijebio pristup za preuzimanje ogromne količine podataka, uključujući i video datoteke neobjavljenih epizoda "Ballers", "Barry", "Soba 104", "Curb Your Enthusiasm" i "The Deuce". Također je ukrao scenarije i sažetke nesnimljenih epizoda "Game of Thrones" i drugih serija, emisija, povjerljive popise podataka o kontaktima glumaca i filmskog osoblja, financijske dokumente, vjerodajnice i e-poruke od najmanje jednog zaposlenika HBO-a, kažu tužitelji. U anonimnoj mail poruci upućenoj 23. srpnja HBO-u, Mesri je navodno zaprijetio: "Da, istina je. HBO je hakiran! ... Čuvajte se srčanog udara!" Nakon toga je poslao još jednu mail poruku: "Imam čast obavijestiti vas ... da smo uspješno provalili u vašu veliku mrežu" i da je "u složenoj cyber operaciji, izvršena je infiltracija u vašu mrežu i dobili smo najvrednije informacije". Druga poruka e-pošte sadržavala je sliku "Night king", igranog lika iz serije Game of Thrones, s porukom "Sretno HBO-u".

Veliki podaci

Mesri je navodno rekao HBO-u da je uzeo 1.5 terabajta podataka, pri čemu je prijetio kako će ih javno objaviti ako mreža ne plati otkupninu od 5,5 milijuna dolara u bitcoinu. Kasnije je podigao iznos na 6 milijuna dolara, navodi se u optužnici. Krajem srpnja i kolovoza, Mesri je pustio neke od HBO materijala na Internet preko web stranica pod njegovom kontrolom, potom je o ovome obavijestio medije i javnost mailovima i preko Twittera, kažu tužitelji. "Ove optužbe jasno pokazuju kako države, poput Irana, rutinski zapošljavaju navodne kriminalce, plaćenike, poput Mesrija, kako bi izvodili mrežne napade u Americi i drugdje", rekao je jedan od tužitelja. Ukazao je na optužbe podnesene još u ožujku 2016. protiv hakera iza kojih navodno stoji iranska vlada i koji su navodno pokrenuli napade na američke financijske institucije i na brane za kontrolu poplava sjeverno od New Yorka.