Rođeni Sinjanin sa zaprešićkom adresom, poduzetnik Mario Ž. (40), inače u virtualnom svijetu proglašen opakim hakerom koji vješto trguje opakim virusima, narednih će mjesec dana, prema odluci sutkinje istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, provesti iza rešetaka remetinečkog zatvora kako ne bi ometao istragu.

Njemu se stavlja na teret da je počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka, točnije zlouporabe naprave i to svjetskog dometa jer se njegovim hakerskim potezima s druge strane zakona bavio i FBI - neslužbeno od ljeta 2020., a službeno od 19. srpnja 2021.! Kad mu je policija prekjučer banula na vrata ostao je šokiran tim posjetom te se ponašao kao da s ničim nema veze iako su iz njegova podstanarskog stana u okolici metropole zagrebački kriminalisti predvođeni Službom kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije iznijeli uz potvrdu o oduzimanju ogromnu količinu materijala.

Stoga je pred policijskim ‘hakerima‘ danonoćni rad narednih nekoliko tjedana kako bi proučili svaku stavku oduzetog materijala, a prepreke koje ih malo usporavaju je šarolik spektar šifri koje je Mario Ž. na svim razinama postavio. Također i na onim bankovnima preciznije njegovom deviznom u Zagrebačkoj banci na kojem se taloži trenutno 657.815 američkih dolara i 268.615 eura koji su mu se slijevali kroz godine s računa raznih mjenjačnica.

Razlog njegova uhićenja i pritvaranja potječu od vještina i znanja koje je pokazao kroz stranicu www.worldwiredlabs.com čiji je bio administrator od 22. svibnja 2012. godine. Putem tog portala je distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (Remote Access Trojan) naziva NetWire, inače namijenjenog i korištenog za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba preko udaljene mrežne veze. Time mu je bila omogućena potpuna kontrola nad računalima i mobitelima nasamarenih meta koje su taj program preko njegove web stranice, kupovale za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, a iznos je ovisio o periodu, najmanje mjesec dana na više, na koji je licenca za korištenje NetWirea bila ponuđena na prodaju.

Sporna stranica preko koje se zarađivalo na tuđoj muci odnosno preko koje se prodavao zlonamjerni softver namijenjen špijuniranju računala i mobitela je, naglašavaju iz policije, zaplijenjena na temelju odobrenja magistratskog suca SAD-a. A zahvaljujući njemu su se tako odrađivale zlonamjerne kampanje u kojima su se taj trojanac koristio za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnost, a na veliko su ga koristile i prevarantske bande iz Afrike koje su kroz NetWire preuzimale daljinsku kontrolu nad zaraženim računalima odabranih meta.

Do klijenata koji su kasnije požalili dolazio je, među ostalim, i tako što se pod imenom Dugidox ubacivao u razne forume koji okupljaju hakere gdje je vrlo aktivno sudjelovao u raspravama o prodaji i podršci za NetWire koji je na web stranici koju je vodio, izgledao kao legitiman alat za daljinsku administraciju a ne kao Remote Access Trojan – RAT malware. Istragu oko te stranice FBI je započeo u ljeto 2020. te su uvjereni da je ista korištena za međunarodno pranje novca, prijevare i računalni kriminal. U jesen 2020. službenik FBI-ajevog tima kupio licencu za NetWire, preuzeo software i dao ga kolegi na analizu koja je potrajala puna tri mjeseca na za tu potrebu kupljenom, testnom računalu.