Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira predstaviti svoj dugo obećavani samovozeći "Robotaxi" 8. kolovoza, najavio je šef kompanije Elon Musk. Musk nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na X-u, društvenoj mreži u njegovom vlasništvu.

Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljit će se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom.

Musk već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model.

Druge tvrtke su već lansirale samovozeća taksi vozila

Trenutno Teslina takozvana tehnologija "autopilota" u električnim automobilima funkcionira kao sustav pomoći vozaču koji zahtijeva kontrolu i intervenciju čovjeka za volanom.

Druge tvrtke već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Googleovu podružnicu Waymo. Musk inzistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila.

Teslin pristup u vezi autonomnih vozila kontroverzan među stručnjacima

Musk inzistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila. Taj je Teslin pristup kontroverzan među stručnjacima.

U prošlosti su se nesreće događale nakon što je Tesline kamere zaslijepilo sunce, a da su se pritom vozači previše oslanjali na tehnologiju.