Sasvim neočekivane namirnice koje pomažu da se snizi kolesterol. Saznajte kako svinjska mast i bijeli luk utiču na zdravlje

Iako je dugo vremena nezasluženo bila na crnoj listi kad je riječ o zdravim namirnicama, naučnici su odavno ustanovili da svinjska mast zapravo veoma korisna za organizam

Sadrži vitamine A, D, E rastvorljive u masnoćama i omega-6 arahidonsku kiselinu koja igra značajnu ulogu u metabolizmu kolesterola. Osim toga, ispostavilo se i da potiče aktivnost hormona i regeneraciju ćelija.

A naučnici su nedavno otkrili da postoji način da svinjsku mast učinite još zdravijom, sve što je potrebno jeste da joj dodate jednu izuzetnu zdravu namirnicu – bijeli luk.

Kada je najbolje da se jede svinjska mast?

Dijetolozi kažu da je najbolje konzumirati tijekom hladnijeg vremena – u jesen, zimu i rano proljeće. Zahvaljujući masti, tijelo lakše podnosi prehladu, snažnije se odupire bolestima, uključujući akutne respiratorne virusne infekcije i grip. Osim toga, ova namirnica pomaže da izbacite toksine iz organizma.

Neki naučnici čak smatraju da komad masti od 20 grama može da zamijeni jednu tabletu kompleksa vitamina.

Činjenica je da omega-6 kiseline, koje ova namirnica sadrži, potiče razgradnju kolesterola i lučenje hormona. U kombinaciji s bijelim lukom, svinjska mast pomaže organizmu da se oslobodi “lošeg” kolesterola, kažu ljekari. Možete da ga isjeckate i umiješate u mast i tako koristite, predlažu stručnjaci.

Osim toga, mast i luk zajedno blagotvorno djeluju i na rad srca, poboljšavaju stanje jetre i pankreasa. Ako svakog dana pojedete 20-30 g masti, učinit ćete uslugu svom zdravlju i ljepoti, kažu stručnjaci.