Nizom aktivnosti, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH, Donorska mreža u BiH i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Srednjobosanske županije, 10. ožujka će obilježiti Svjetski dan bubrega. Ističu da svaka deseta osoba na svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti, a većina ih nije ni svjesna.

Podsjećaju kako se još od 2006. godine svakog drugog četvrtka u mjesecu ožujku obilježavan Svjetski dan bubrega te da je moto ovogodišnjeg dana “Znanjem do bolje brige za bubrežne bolesnike”.

– Svjetske statistike nam govore da u svijetu od ove bolesti, koja zapravo gotovo nikada ne boli, boluje oko 850 milijuna ljudi. BiH nije izuzeta iz svjetske statistike. U BiH se trenutno dijalizom liječi oko 3.000 pacijenta sa stalnom tendencijom povećanja broja posebno u vrijeme i nakon pandemije covid 19 – istaknuli su.

Naglašavaju da država, entiteti i županije nemaju strategiju i plan preventive od te bolesti koja će, kako predviđaju stručnjaci, do 2040. godine biti peti po uzroku smrtnosti od nezaraznih bolesti.

Kad je liječenje u pitanju, to je, kako kažu, najčešće dijaliza koja se obavlja u dijaliznim centrima u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Naglašavaju kako je proces liječenja jako težak i mučan, ali i skup način liječenja te da je transplantacija jedino pravo rješenje i najbolji način liječenja kod zatajenja bubrega.

– Transplantacijom pacijenta vraćamo u normalan život, a istovremeno imamo i uštede u zdravstvenom proračunu, jer je transplantacija cjenovno puno povoljniji način liječenja. Trošak jedne godine dijalize za jednog pacijenta jednak je jednoj transplantaciji – kazali su.

Također ističu da će Svjetski dan bubrega obilježiti u više gradova u Federaciji, te da će sutra u Sarajevu započeti sa održavanjem okruglog stola pod nazivom „Stanje i perspektive transplantacije u BiH s međunarodnim stručnjacima“.

– U posjet BiH su došli vrhunski transplantolozi iz Španjolske, Italije, Mađarske, UAE i Hrvatske. Naše aktivnosti nastavljamo u Medicinskoj školi u Tuzli gdje ćemo sa ovom školom organizirati edukativnu tribinu o prevenciji bubrežne bolesti, samoj bolesti i načinu liječenja – istaknuli su.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SBŽ će 18. ožujka od 11 do 14 sati u Travniku organizirati kontrolu krvnog tlaka i šećera, a obilježavanje će završiti uličnom utrkom u Vitezu u nedjelju 27. ožujka.

Cilj utrke je, kako tvrde, privući, animirati i pokrenuti što više osoba kako bi se posvetili tjelesnoj aktivnosti koja je uz pravilnu prehranu, broj jedan kada je u pitanju preventiva bubrežne bolesti.

FENA.ba