Malina je u svim razvijenim zemljama svijeta visoko cijenjena biljka, prvo zbog neodoljivog izgleda, okusa i mirisa, a zatim i zbog svojih ljekovitih svojstava.

To je grm koji potiče iz jugoistočne Europe, raste uz rubove putova i šumaraka, a sve se češće uzgaja i u vrtovima i gotovo da je jednako toliko odomaćena kao i jabuke, kruške ili šljive.

Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline iznosi oko 52 kcal/217 kJ. Od toga ima 86 posto vode, 1,2 posto proteina, 0,65 posto masti i 12 posto ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijetetskih vlakana (6,5 g), piše ljepotaizdravlje.hr.

Ovo bobičasto voće je tako slatko, a ima vrlo malo kalorija, što je već dovoljan razlog da maksimalno uživamo u njemu.

Ljekovita svojstva maline

Od vitamina, izvrstan je izvor vitamina C (26,2 mg, što čini 44 % RDA), a sadrži i vitamine B kompleksa, vitamine E i K, ali u količinama ispod preporučenog dnevnog unosa. U malim količinama sadrži gotovo sve minerale.

Malina je nutritivno osobito zanimljiva zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidansa, a u časopisu “BioFactors” objavljeno je da je antioksidativna aktivnost maline za 50 posto veća od antioksidativne aktivnosti jagode, 10 puta veća od rajčice i 3 puta veća od kivija. Antioksidativna aktivnost se ne gubi kada je malina smrznuta ili u obliku džema. Konzumacijom organizmu tijelu osiguravamo energiju, pravilno funkcioniranje živčanog sustava i održavanje zdravog tkiva, na prvom mjestu krvnih žila. Korisna je za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod djece, suzbijanje mučnine i povraćanja. Narodna medicina sok od maline preporučuje za liječenje bolesti želuca i crijeva jer učinkovito pročišćava probavni sustav. Isto tako može biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Kaže se da malina rashlađuje, pa sok od maline treba upotrebljavati i protiv groznice.
 
Listovi maline pripremljeni u obliku čaja preporučuju se za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih osipa na koži i lakših ozljeda kože. Ovaj napitak pripadnicama ljepšeg spola može pomoći da postanu majke. Nekad se čaj od listova maline često upotrebljavao za liječenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode i ima pozitivno djelovanje na stijenke maternice.

Zbog niskog udjela ugljikohidrata, malina je u razumnim količinama sigurna i za prehranu dijabetičara, što se ne može reći i za svako drugo voće. Neka ispitivanja čak pokazuju da ovo voće povoljno utječe i na regulaciju razine glukoze u krvi.

Ljepota i zdravlje.hr