Prošlih godina pandemija nam je pokazala koliko je važno kod kuće imati osnovne lijekove i proizvode za prvu pomoć za cijelu obitelj.

Iako za ozbiljnije zdravstvene probleme treba posjetiti liječnika, za većinu blažih zdravstvenih problema dovoljna je kućna ljekarna.

U kućnoj ljekarni najčešće se nalaze razni lijekovi i medicinski proizvodi koji vam mogu pomoći kod prolaznih i ne tako ozbiljnih tegoba, za koje ćete liječničku pomoć potražiti tek ako te tegobe traju nekoliko dana ili se pogoršaju.

Prilikom organizacije vaše kućne ljekarne vodite računa o tome što imate u njoj, koji su rokovi valjanosti lijekova i medicinskih proizvoda te brinite o načinu čuvanja proizvoda. Poželjno je da se lijekovi čuvaju u originalnim kutijama koje sadržavaju upute o lijeku kako bi bili sigurni u točno doziranje. S vremena na vrijeme provjerite datum isteka lijekova koji se nalaze na vašoj polici.

Što sve treba sadržavati kućna ljekarna?

Osim toplomjera i tlakomjera, nužne svakodnevne terapije za kronične bolesti koje vam je propisao liječnik, vaša kućna ljekarna trebala bi sadržavati i lijekove za snižavanje temperature i umanjenje boli, lijekove protiv prehlade, lijekove za umirenje probavnih problema, antiseptičku prvu pomoć, sredstva za zaštitu kože, dodatke prehrani i proizvode na biljnoj bazi.

Povišena tjelesna temperatura, glavobolje, povraćanje, menstrualni bolovi, proljevi, ogrebotine i posjekotine, bolovi u mišićima koji su nastali kao posljedica prenaprezanja ili vježbanja, otekline nastale kao posljedica ugriza insekata spadaju u najčešće tegobe zbog kojih nećemo posjetiti liječnika, nego ćemo posegnuti za bezreceptnim lijekom. Ovisno o tegobi, koriste se ovi lijekovi i medicinski proizvodi koji bi trebali biti bitan dio svakog kućanstva:

- Lijekovi za snižavanje temperature i ublažavanje bolova – preporučuju se preparati koji istovremeno djeluju protiv bolova (analgetici) i snižavaju temperaturu (antipiretici), poput paracetamola, brufena ili ibuprofena. U kućnoj ljekarni dobro je imati i čepiće i sirup za snižavanje temperature, posebno ako imate djecu. Ako mislite da je djelovanje lijeka prejako ili preslabo, posavjetujte se s liječnikom ili farmaceutom.

- Antihistaminici – oni su korisni u borbi protiv raznih alergija od peludne groznice do curenja iz nosa koje često imate. Potrebno je razlikovati dozu koja se primjenjuje za djecu i odrasle.

- Lijekovi protiv kašlja – simptomi upale dišnih puteva, poput kašlja, mogu se tretirati ovisno o tome radi li se o suhom ili produktivnom kašlju. Sirupi, tablete i pastile smiruju kašalj smanjujući ili blokirajući refleks kašlja, no ne djelujući na sam uzrok kašlja pa se svakako savjetujte s liječnikom ako simptomi traju više od nekoliko dana.

- Kapi za oči – kapi koje sadrže tvari koje mogu umiriti svrbež, crvenilo ili suhoću oka. Često se koriste kao pomoć za trenutno olakšanje u slučaju alergija.

- Zavoji i gaze – neophodni su u slučaju bilo koje fizičke rane, bilo da se radi o ogrebotini ili kao pomoć pri zaustavljanju manjeg krvarenja ili pokrivanja rane kako biste spriječili infekciju.

- Antiseptici – uz zavoje i gaze, svaka kućna ljekarna trebala bi ih imati za sve rane kako bi se spriječila pojava infekcije.

- Lijekovi za zatvor – uvijek držite svoj ormar opskrbljen lijekovima za ublažavanje grčeva u želucu i ostalih probavnih problema. U slučaju problema s proljevom držite ORS otopinu koja će vratiti hidrataciju i ravnotežu elektrolita u vašem tijelu.

- Dodaci prehrani – uzimanjem dodataka prehrani, poput vitamina i minerala, povećava se opća otpornost organizma na stresne vanjske utjecaje i osigurava se održavanje tjelesnih fizioloških funkcija. Svrha im je potpomaganje unosa hranjivih tvari i nadopuna prehrane tvarima koje se normalnim svakodnevnim unosom hrane u organizam ne dobivaju u dovoljnoj količini, a sve u svrhu povoljnog učinka na zdravlje.

Od sada svoju kućnu ljekarnu možete potpuno opremiti uz pomoć nove digitalne platforme, Pharmeria.hr. Zavoje, flastere, biljne preparate, proizvode za pomoć kod sportskih ozljeda i brojne druge moguće je naručiti uz opcije dostave na kućnu adresu ili besplatne dostave u odabranoj ljekarni. Ako svoju kućnu ljekarnu trebate nadopuniti bezreceptnim lijekovima, njihovu dostupnost možete provjeriti na Pharmeria.hr te ih rezervirati i besplatno preuzeti u odabranoj ljekarni nakon savjetovanja s ljekarnikom, piše Centar zdravlja.

(www.jabuka.tv)