Doručak je najvažniji obrok u danu. Stručnjaci kažu da ljudi koji pojedu doručak imaju manje šanse prejedati se tijekom dana za druge obroke.

No, studije pokazuju kako nije bilo previše razlike u težini onih koji jedu doručak i onih koji ti nadoknađuju ručkom ili večerom. U međuvremenu, preskakanje obroka postalo je vrlo popularan dio modernoga načina života. Istraživanja pokazuju kako oni koji jedu doručak redovito imaju manji rizik od srčanih bolesti, povišenoga krvnoga tlaka i visokoga kolesterola. Neke studije pokazale su da osobe koje preskaču doručak tope više kilograma tijekom dana, ali kako bi ta navika mogla povećati šanse opasnih upalnih stanja, piše Ordinacija.hr.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hohenheimu testirali su 17 odraslih osoba u tri različita dana: jedan dan su preskakali doručak, drugi dan su jeli sva tri obroka, a treći dan su izbjegli večeru. Unatoč promjeni rasporeda, kalorije, ugljikohidrati, masti i proteini bili su isti sva tri dana. Također, testirali su i nalaze krvi svaki dan od 7 ujutro do 9 navečer kako bi izmjerili razine hormona, glukoze i inzulina. Otkrili su da su osobe otopile više kalorija u 24 sata kada bi preskakale ručak (41+ kalorija) ili večeru (91+ kalorija), za razliku od dana kada su jeli sve obroke. Glukoza i znakovi upala bili su viši nakon ručka na dan kada su preskočili doručak. Također, gubili su previše masti, što se čini idealno, ali znanstvenici ističu kako je važno da bi tijelo moglo imati energije, ta energija treba trošiti masti i kalorije.

Znanstvenici su zaključili da zbog toga što je poznato da kronična upala utječe na osjetljivost na inzulin, preskakanje doručka može doprinijeti "metaboličkom oštećenju", što bi moglo potaknuti rizik od pretilosti i dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci još uvijek ne mogu potvrditi događa li se to kod svih te imali to stalnih posljedica za ljudski metabolizam. Što se gubljenja kilograma tiče, studije su pokazale da više gubite i bolje se osjećate ako preskačete večeru, a ne doručak.