Kvalitetna hrana je skupa, no postoji izuzetak. Srdela je jedna od rijetkih izuzetno zdravih namirnica koje spadaju u “brzu hranu”, bilo da se radi o termički obrađenoj ili konzerviranoj ribi.

Razlozi zašto srdelu treba često konzumirati:

1. Jak izvor Omega-3 masne kiseline

Četiri/pet srdela ili primjerice jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze Omega-3 masne kiseline, neophodne za održavanje nivoa dobrog kolesterola, zdravlja srca, mozga i hormonski balans.

2. Izvor selena

Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav srdele. Selen je neophodan za dobar rad štitnjače.

3. Kalcij

Srdele su jedna od rijetkih namirnica životinjskog podrijetla bogatih kalcijem neophodnim za kosti i kožu. Četiri/pet srdela ili primjerice jedna konzerva sardine sadrži ima 1/3 dnevne doze.

4. Pojačan unos vitamina D

Većina ljudi ima nedostatak vitamina D. Srdele obiluju ovim vitaminom kojeg obično manjka u zimskom periodu.

5. Visok nivo proteina

Srdele su odličan izbor proteina. Od 100 grama namirnica, petina su proteini! Smatraju se „efikasnom hranom“ jer sadrže vrlo visoku količinu vitamina, proteina i Omega-3 kiselina za količinu kalorija koje sadrže.

6. Nizak nivo žive i ostalih metala

Kontaminacija težeg metala je razumljiva briga za konzumiranje ribe. Međutim, srdele se hrane planktonima i nalaze se na dnu prehrambenog lanca u moru. To znači da sadrže mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba ili zbog kraćeg životnog vijeka uopće ne sadrže toksične tvari.

7. Najjeftnija

Sardine se ubrajaju u najjeftinije proizvode koje možete kupiti, pa ako kilogram košta 15-20 kn, računajte da za upola manje novca možete sebi priskrbiti ručak i večeru!

Srdela sadrži:
– 167.00 kalorija (srdela – namirnica 100g)
– 0.60 g ugljikohidrata (srdela – namirnica 100g)
– 9.00 g masti (srdela – namirnica 100g)
– 20.00 g proteina (srdela – namirnica 100g)

Morski.hr