''Mislim da su sva imena spremna, za sve resore'', rekao je predsjedate Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Novinarima u Sarajevu je rekao kako vjeruje da će nakon potvrđivanja imenovanja za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zoran Tegeltija napraviti konsultacije sa svim političkim strankama koje trebaju dati imena ministara i zamjenika ministara.

Dodao je da, iako je proces provjera zakonom vremenski definiran, misli da ''nema nijednog razloga da se taj vremenski rok uopće konzumira u cjelini''.

Prije Božića

''Vjerujem da smo stvorili sve preduvjete danas, uz ovu atmosferu, da svakako prije katoličkog Božića imamo Vijeće ministara BiH. Ako ništa drugo, da možemo ubrzano završiti neke stvari koje nismo u posljednje vrijeme uspjeli završiti, a tiču se ogromnog broja zahtjeva, inicijativa i financijskih sredstava koja su, na neki način, vezana za izvršnu i zakonodavnu vlast u BiH, a nisu se u mogućnosti trošiti. Ono što će biti moja inicijativa, s obzirom na to da će predstavnik hrvatskog naroda ponovno biti ministar financija, je da idemo s prijedlogom proračuna. Zato bi dobro bilo da imamo i Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH prije nove godine'', istaknuo je Čović.

Podsjetio je da ovu kalendarsku i fiskalnu godinu nisu "uopće konzumirali proračun“, nego su donosili odluke o privremenom financiranju.

''To bi bila jedna dobra poruka, da imamo proračun prije početka kalendarske godine. Ako to i drugi razumiju, bit će dobro'', smatra Čović.

S druge strane, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić je nakon sjednica Kolegija i proširenog Kolegija tog doma izrazio očekivanje da će do kraja ove godine biti imenovano kompletno Vijeće ministara BiH.

SDA pregovara

Kazao je da je na današnjim sjednicama Kolegija i proširenog Kolegija razgovorano o sutrašnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma, na kojoj će biti potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, kao i imenovanje članova povjerenstva Doma, čime će biti završen proces konstituiranja Zastupničkog doma državnog parlamenta.

Zvizdić je očekuje da će sutra biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

''Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Središnje izborno povjerenstvo BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH'', istaknuo je Zvizdić.

Na novinarsko pitanje je li Stranka demokratske akcije sa svojim koalicionim partnerima iz 'bošnjačke kvote' dogovorila raspodjelu ministarstava u Vijeću ministara BiH, Zvizdić je kazao kako su razgovori o tome u tijeku.
 

''Nisam sklon da govorim o tim 'reprezentacijama', kako ih netko naziva - hrvatskoj, srpskoj i bošnjačkoj. To nije ni u skladu s našim zakonskim normama. Ali sam siguran da će Zoran Tegeltija, ako sutra bude potvrđeno njegovo imenovanje, a očekujem da će biti potvrđeno, vrlo brzo, u sljedećih nekoliko dana, dobiti imena i ministara i zamjenika ministara, s pratećom potrebnom dokumentacijom kako bi se ušlo u proceduru provjera i kako bi se što prije imenovalo Vijeće ministara BiH'', kazao je Zvizdić.

Krenule priče o Federaciji

Čović je pak na novinarsko pitanje u vezi s Vladom FBiH, odgovorio da se sada razgovara o tome.

''Imamo puno tema koje trebamo usuglasiti. Svi čekaju vjerojatno tko će i ovdje proći od ministara, jer ta imena se pomalo mogu i preklapati, na neki način. Ja sam uvjeren da moramo jedan ozbiljan posao uraditi u Vladi Federacije BiH, preimenovanje nekih ministarstava, neka neustavna ministarstva uklopiti u neka druga, dobiti neka nova ministarstva'', naveo je Čović.
 

Dodao je da o tome već razgovaraju sa Strankom demokratske akcije.

''Vjerujem, u nekom razumnom vremenu, i ova priča o izbornom zakonu koja ide paralelno, da smo je u stanju privesti kraju. Ne vidim da je to više problem, pogotovo što ovo što pričam za fiskalnu problematiku, u Federaciji to normalno funkcionira. Ostat će ista struktura stranaka angažiranih u Vladi FBiH, Parlament radi, tako da to trebamo u jednom miru uraditi. Pozitivno razmišljam o tome i vjerujem da nećemo dugo čekati'', kazao je Čović.


Bljesak.info