Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić rekao je da na razini Osmorke postoji volja da on bude novi premijer FBiH.

Nikšić je podsjetio da je u vrijeme kada je bio federalni premijer imao dobru suradnju sa tadašnjim premijerima Republike Srpske Aleksandrom Džombićem i Željkom Cvijanović, kao i sa Miloradom Dodikom kada je i tada bio predsjednik Srpske.

Suradnja je važna i rješenje nije u blokadama, pogotovo na pitanjima bitnim za interese građana, rekao je Nikšić.

On je naveo da su sa HDZ-om u okviru sporazuma o formiranju vlasti u iduće četiri godine na razini BiH i FBiH potpisana okvirna načela koja obuhvataju tri važne oblasti – euroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu i ekonomsko-socijalne mjere.

Sigurno ima puno toga na šta različito gledamo u odnosu na HDZ. Biti će i puno toga na što ćemo različito gledati u odnosu na vlast iz Republike Srpske. Ali ima i pitanja o kojima razmišljamo slično i o kojima možemo razgovarati, istaknuo je Nikšić gostujući u emisiji RTRS-a Telering.

Po njemu vlast na razini BiH treba formirati sa onima koji su na vlasti u Republici Srpskoj i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobijednik u Srpskoj nezaobilazan u konstituiranju vlasti na zajedničkoj razini.

Rekao je da nije realno da vlast na razini BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Vijeće ministara bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje suradnja sa entitetskim vlastima.

Naveo je da će Osmorka i HDZ u BiH imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju. Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum kao i sa HDZ-om.

(www.jabuka.tv | Nermin Nikšić (Foto: Armin Durgut/Pixsell))