Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, nakon stranačkog kongresa u kojem mu je produžen mandat do završetka lokalnih izbora 2024. godine, gostujući u ''Centralnom dnevniku'' rekao je kako će u sljedećim danima razgovarati s Draganom Čovićem o Vladi HNŽ-a.

Naglasio je kako je njegov uvjet da blok koji čini i SDP treba imati jednak broj ministarstava kao i HDZ.
 

Podsjetimo žitelji Hercegovačko-neretvanske županije osam mjeseci nakon izbora još čekaju uspostavu vlasti.  Ranije je lider HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović najavio je da će ''u ime Hrvata u Vladu HNŽ ministri mlađi od 40 godina''. 

Čović najavio uključivanje

Čović je u subotu uoči Izborne konvencije Mladeži HDZ-a u izjavama za medije najavio mogućnost svoga uključivanja u formiranje Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

''Iako dosad nisam, sve su prilike da ću se idući tjedan uključiti u priču oko formiranja Vlade u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Teško je kada imate dva partnera koja se počinju sada, ja bih rekao, ‘nadmudrivati‘. Trebali smo to prvih dana završiti brzim dogovorom, a ovako se događa nešto slično kao na razini Federacije BiH. To ‘političko nadmudrivanje‘ između dva bloka, SDP-a s jedne strane i SDA s druge, nikome ne donosi dobro i mislim da ćemo to morati okončati'', istaknuo je u subotu novinarima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Inače, u utorak je DF, koji je bio dio bloka sa SDP-om i Narodom i Pravdom, koja je pregovarala s HDZ-om o formiranju županijske vlasti, najavio da ide u opoziciju. Damir Mašić, zastupnik SDP-a, rekao je kako je ovo ''još jedan pokušaj spašavanja Izetbegovića''.

''Ova vrsta političkog mazohizma i servilnosti prema SDA, nažalost, postaje učestala praksa. Događa se nakon što je sinoć Županijski odbor DF-a jednoglasno donio odluku da DF ide u vlast sa "trojkom", a ne sa SDA'', naveo je Mašić na Twitteru.

Prijetnje Luliću

Ismet Lulić, šef SDP-a u Mostaru za portal Raport je rekao kako su iznenađeni ovom odlukom, s obzirom na to da je Kantonalni odbor DF-a u ponedjeljak navečer imao sjednicu na kojoj su jednoglasno potvrdili da idu u koaliciju sa SDP-om i NiP-om u HNŽ.

''To bi morao podržati HRS'', naveo je Lulić za Raport. Ranije je HRS rekao kako ne želi spašavati SDA u ovoj županiji, a SDP je u pregovorima rekao kako želi u vlasti vidjeti i HDZ 1990.

Lulić je nakon toga dobio i prijetnje smrću, što je SDP osudio.

''Sve ove prijetnje evidentirane su kod nadležnih organa od kojih očekujemo da u najkraćem mogućem roku otkriju direktne nalogodavce, ali i da ujedno zaštite sigurnost ljudi kojima emisari i botovi Stranke demokratske akcije ugrožavaju život'', navodi se u priopćenju.

''Vješanje transparenata i pozivi na linč Ismeta Lulića kao prvog čovjeka hercegovačkog SDP-a neodoljivo podsjeća na vremena kada su na mostarskim ulicama fašisti vješali antifašiste. Potpuno je jasno da se ovakve aktivnosti financiraju novcima otetim iz javnih poduzeća povezanim za pojedinim direktorima kojima će uskoro doći kraj'', navodi se u priopćenju. 

''Očito je došla naredba od Komšića i Đonlagića koja spašava SDA u ovom kantonu. Iznenađeni smo, ja se još nisam čuo s kolegama iz DF-a'', rekao je Lulić. Rekao je kako SDP i NiP i dalje imaju šanse da formiraju vlast sa svoja četiri zastupnika.

Mogućnost za SDA?

Stjepan Bošković, čelnik HDZ-a BiH u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, u ponedjeljak je nakon pregovora opet ostavio mogućnost da SDA uđe u vlast iako se nije isključivao ni nastavak koalicije sa SDA. 

Čelnik SDP-a BiH u HNŽ-u ranije je za Bljesak.info rekao kako je DF, njihov partner za formiranje vlasti u HNŽ-, dobio naputke od tuzlanskog ogranka da ne smiju formirati vlast jer bi to ugrozilo njihov položaj i odnose sa SDA u Tuzli.

S druge strane, iz SDA je poručeno kako je eksperimentiranje bez njih u HNŽ-u opasno. U sve se uključila i Islamska zajednica upozoravajući, između redaka i SDP, kako ne smiju Bošnjake staviti u podređen položaj.

Gordijski čvor

Formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji definitivno je vezano Gordijskim čvorom, jer za formiranje vlasti za koju je potrebna dvotrećinska većina od 20 ruku, u ovoj županiji, trenutno ne postoji ni jedna opcija koja se može realizirati Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, nakon što se nije uspjela formirati nakon prošlih izbora, i dalje ostaje raditi u tehničkom mandatu, što je apsurd koji se ne bilježi u povijesti politike i pregovaračkih rezultata.

HDZ BiH u županijskoj Skupštini ima 11 zastupnika, SDA ima sedam, SDP i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, dok NiP i NES imaju po jednog zastupnika.   

SDP i NiP, zajedno sa HDZ-om i HDZ-om 1990 imaju 18 zastupnika, što je opet nedovoljno za formiranje Vlade.

Za uspostavu vlasti potrebno je 20 ruku, pa kombinatorika, odnosno matematika da se skupi 20 ruku za novu Vladu, u ovoj situaciji, izgleda nemoguća.