Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrila je koncentraciju austrijskoj tvrtki AG Spar koja će putem Spara Hrvatska preuzeti cjelokupno poslovanje Bille, Billa nekretnina i Minaca iz Zagreba. Tijekom procesa procjene i koncentracije AZTN nije zaprimio nijednu primjedbu.

Akviziciju 62 Billine trgovine u Hrvatskoj s logističkim centrom u Svetoj Heleni austrijski Spar je objavio sredinom prošloga prosinca, a time je najavio i da će u Hrvatskoj poslovati na više od stotinu prodajnih mjesta te će s trgovinama preuzeti i svih 1900 radnika Bille. Preuzimajući Billine trgovine od REWE Internationala, Spar je najavio da se u budućnosti planira koncentrirati na razvoj Bipe koja u Hrvatskoj ima oko 90 poslovnica i otprilike 500 radnika, prenosi Hina

Iz AZTN-a su poručili da će ova koncentracija imati učinka na tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićem i higijenskim proizvodima za domaćinstvo. Prema podacima AZTN-a, na osnovi istraživanja o stanju na tržištu maloprodaje iz 2015., kao i podataka dostavljenih prilikom prijave koncentracije, njihov zajednički tržišni udio bit će ispod deset posto. Nešto značajnije udjele Spar će imati u Zagrebu, između 20 i 30 posto, te na području Osječko-baranjske i Karlovačke županije, od 10 do 20 posto.

Nakon stjecanja prodajnih mjesta Bille Spar će svoju maloprodajnu djelatnost proširiti na područje Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske te Istarske županije, a ova koncentracija neće imati nikakvog učinka u Dubrovačko-neretvanskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Značajka je hrvatskog tržišta maloprodaje dinamičnost i velik broj konkurenata različite tržišne snage, naveli su u AZTN-u, ocijenivši da će se provedbom ove koncentracije doprinijeti smanjenju asimetrije na tome tržištu, kao i jačanju tržišnog natjecanja