Naime, sve pokazuje da ćemo imati temperature više od prosjeka.

Ekstremni vremenski uvjeti, redovita izdanja meteoalarma, orkanski vjetrovi, neobično visoke temperature i slični fenomeni postaju sve učestaliji, a povećan broj vremenskih nepogoda prouzročuje znatne štete. Upravo o tim je temama u studiju Večernjeg lista govorio jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa Zoran Vakula. U razgovoru s voditeljicom Lanom Kovačević objasnio je i kakvo nas vrijeme očekuje ove zime i hoćemo li imati bijeli Božić. Vakula je započeo razgovor osvrnuvši se na današnju prognozu, naglasivši da je izdano upozorenje za gospićku i kninsku regiju, navodi Večernji list.

Istaknuo je da se tijekom noći očekuju obilne kiše, istodobno najavljujući pad temperature. Najavio je i mogućnost nevremena praćenog grmljavinom na dijelovima sjevernog Jadrana. Također se može očekivati i snižavanje temperature, a u višim predjelima Hrvatske, posebno onima iznad 1500 metara, i snijeg. Prema Vakulinim riječima, neće to biti ništa izuzetno, ali je istaknuo važnost prognoze za ljude koji putuju ili se spremaju na put omogućujući im da se pripreme za predstojeće vremenske uvjete.
 


Nadalje, najavio je kako se i dalje može očekivati vrijeme iznad prosjeka po temperaturama tijekom studenoga. – Prvih deset dana studenoga također je bilo iznadprosječno toplo, iako ne toliko kao u rujnu i listopadu kada su zabilježene rekordno visoke temperature. Sljedeći tjedan imat ćemo temperature koje su bliže prosječnim temperaturnim vrijednostima, odnosno nešto niže nego što su sada, ali sve u svemu studeni će biti topliji od prosjeka – rekao je Vakula. Govoreći o snijegu i mogućnosti da se pojavi i u nižim područjima, istaknuo je kako nije točno da snijega više nema, ali se pojavljuje rjeđe nego prije. Također je spomenuo "bijeli Božić", napominjući da snijeg na Božić u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nije uobičajen, a u pet godina tek jedne godine Božić je bio bijeli.

Kazao je da mjesečna prognoza također ne upućuje na vjerojatnost za hladniji period tijekom sljedećeg mjeseca. Naime, sve pokazuje da ćemo imati temperature više od prosjeka. I kada se gleda temperatura do svibnja iduće godine, ni jedan mjesec neće biti hladan, odnosno hladniji od prosjeka. Prilike za neku hladnu zimu u ovom dijelu Europe su male. Iako će snijeg padati, neće biti dugotrajan. Sve to je dio utjecaja El Niña na ovakve vremenske prilike. Trenutačno nema naznaka da bi nas mogla zahvatiti sibirska ciklona – istaknuo je Vakula.

Na upit možemo li tijekom zime očekivati nekakav vremenski ekstrem, kazao je kako ga ne bi iznenadilo da zima bude ekstremna u smislu temperatura viših od prosjeka. Prema njegovim riječima, analiza koju je radio za razdoblje od 1. siječnja do 31. listopada ove godine pokazala je da je ova godina bila rekordno topla u Zagrebu, Osijeku i Gospiću, u Rijeci je bila uobičajena, dok su ista ta razdoblja za Dubrovnik i Split bila druga najtoplija otkako se instrumentima mjeri vrijeme. Naglasio je da se nastavljaju tendencije zatopljenja, posebno na početku godine – u prvih četiri, pet mjeseci.

Bilo je riječi i o nedavnoj polarnoj svjetlosti koja se mogla vidjeti iz nekih dijelova Hrvatske. Naglasio je da to ovdje nije tako česta pojava, ali da se ta neobična svjetlost češće može vidjeti iz nekih drugih europskih država. Jedan je od razloga i svjetlosno onečišćenje, odnosno veliki broj rasvjetnih tijela koja obasjavaju naše ulice i trgove tijekom noći.

Vakula je rekao i kako Hrvatska pripada državama s manjim svjetlosnim onečišćenjem u odnosu na države zapadne Europe, rekavši da se pokušava taj problem riješiti prigušenijim svjetlima, ali da to još uvijek nije dovoljno. Tijekom gostovanja u studiju Večernjeg lista Vakula je govorio i o slikovnicama za djecu koje radi u suradnji s ilustratorom Nikom Titanikom. Podsjetio je kako je s tim projektom krenuo još 2004. godine kada je nastupao u dječjem programu i djeci je bez nekih stručnih izraza govorio o tome što se događa u prirodi.

Tada je sve to počeo skicirati pa su nastale slikovnice za djecu koje nailaze na izniman odaziv. U tim slikovnicama objašnjava nastanak meteoroloških pojava, a sve je popraćeno ilustracijama. Na kraju su slikovnice bojanke i enigmatski dio za djecu.