Dobavljači Konzuma iz RS nakon dvosatnog sastanka s Upravom ovog poduzeća, ali i predstavnicima Mercatora, dali su dodatno vrijeme trgovačkom lancu za isplatu potraživanja. Sastanak je ocijenjen kao motivacijski, a iako nije bilo pismenih garancija kako će se i kojom dinamikom plaćati dugovanja, većina dobavljača će, kako je rečeno, nastavljati isporučivati robu, javlja N1.

Vraćanje međusobnog povjerenja, najkraće rečeno, glavni je rezultat sastanka dobavljača Konzuma s Upravom ovog poduzeća, ali i lanca Mercator. "Za  dva mjeseca očekuje se  da Mercator preuzme Konzum, onda će se praviti dogovori s dobavljačima, sada je najvažnije da bude dovoljno robe u marketima i da se dugovanja ne povećavaju", kazao je Saša Trivić, direktor Krajina Klas.

Većina dobavljača koji su bili na sastanku nastavit će isporučivati robu sada Konzumu, a uskoro nadaju se Mercatoru Republike Srpske, kao posebnom pravnom subjektu. Dobavljači koji su do jučer tvrdili da je sve prevara, danas nisu stali pred kamere.

Zato su iz Uprave dva trgovačka lanca zadovoljni. "Jamstva dobavljačima? Najvažnije je da će Mercator preuzeti obveze i da će se u novoj kompaniji plaćati obveze. Mi imamo 1200 dobavljača, i sa svakim će se bilateralno razgovarati", izjavio je Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH.

"Mi naravno za taj model moramo dobiti formalna odobrenja Mercatorovih banaka, Agrokora i izvanrednog člana uprave Mercatora ispred države Slovenije", kazao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave. I dalje se ne zna koliko od ukupnih dugovanja u BiH od 70 milijuna eura se duguje dobavljačima u RS.

"Ovo ide u dobrom smjeru. Ono što smo mi tražili da se dođe razgovarati u Banja Luku, to je učinjeno", naveo je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS. Što je još učinjeno, ili će biti urađeno da se obešteti domaće gospodarstvo, ministar ne odgovara. Ne zna se koja su jamstva,kako će, od kojeg novca i kojom dinamikom novi pravni subjekt vratiti dug za isporučenu robu. Većina od 40 dobavljača iz RS povjeravali su upravi Konzuma i Mercatora. Nastavljaju isporučivati robu do konačnog rješenja problema, koje se očekuje na jesen s povratkom brenda Mercator. Za to vrijeme pojedini dobavljači i dalje su skeptični, sumnjaju da se spašava projekt hrvatske Vlade, a urušava domaće gospodarstvo.