U neočekivano snažnom pokušaju da zaustavi katalonski secesionizam, španjolski premijer Mariano Rajoy objavio je u subotu da će pokrenuti proces smjene s dužnosti regionalnog separatističkog čelnika Carlesa Puigdemonta.

Nakon što je sazvao izvanrednu sjednicu španjolske vlade, Rajoy je objavio pokretanje procesa preuzimanja kontrole nad regijom sklonoj neovisnosti pozivanjem na članak 155 španjolskog Ustava - moćno sredstvo kojim je svojevremeno zaprijećeno, ali nikada ranije nije korišteno.

Rajoy je izjavio da katalonska vlada nikada nije nudila istinski dijalog sa središnjom vladom u Madridu i da je umjesto toga pokušala uvesti secesionistički projekt kojim krši španjolski Ustav.

Kazao je da njegova vlada okončava "jednostrani proces, suprotan zakonu, i potragu za konfrontacijom" jer nijedna vlada ni bilo koja demokratska zemlja ne mogu prihvatiti da se zakon krši, ignorira i mijenja".

''Ono s čime se sada suočavam nešto je s čime se nikada nisam suočio u brojnim godinama koje sam proveo u politici, ali ja nisam izabrao svog posrednika'', izjavio je Rajoy, prenosi New York Times.