Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima bobice zove imaju najveću količinu vitamina B važnog za jačanje nerava, puno vitamina C i rijedak mineral selen kojeg u prirodi, inače, ima u tragovima.

Ako šetate prirodom vjerojatno ste ovih dana naišli na cvjetove zove koji očaravaju svojim prepoznatljivim mirisom. Zova spada u najstarije i najpoznatije ljekovito bilje. Ono što se prema narodnim predajama i danas njeguje kod nekih naroda jeste skidanje šešira uz naklon kad se prolazi kraj grma zove, a kod nekih naroda postoji vjerovanje da u grmu zove obitavaju kućna božanstva koja štite kuću i porodicu.

Ljekovita svojstva zove

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje bazge koristi se u liječenju respiratornih organa i dišnih puteva, bubrega i mokraćnih organa, limfnog sistema te bolesti kože.  Antioksidacijsko djelovanje cvijeta i korijena bazge štiti od slobodnih radikala koji nanose veliku štetu ćelijama ljudskog organizma. Kao biljni tonik zova okrepljuje i pomlađuje organizam, jača otpornost organizma te podiže i jača imunitet respiratornih organa.

Glavni je biljni lijek za prehladu i gripu jer ne samo što najbrže liječi nego i spriječava širenje bolesti te je uvijek uzimamo u vrijeme epidemija gripe, raznih viroza u samom početku razvoja bolesti, jer djeluje antivirusno i antibakterijski, kao i za vrijeme bolesti.

Ispiranjem i čajem od zove liječimo sinusitis, katar nosa, rinitis i curenje iz nosa. Plod bazge je depurativ, blagi dijaforetik i nježan laksativ te ga u obliku čaja od suhih plodova koristimo za smirivanje grčeva crijeva i liječenje proljeva.

SIRUP OD CVJETOVA ZOVE

Za osvježenje cijelog organizma, te za jačanje imuniteta.
Sastojci:
30 cvjetova zove,
3 litra vode,
3 kg šećera,
sok 2 limuna.

Priprema:

Ubrane cvjetove zove staviti u vodu do sljedećeg dana, dobro procijediti i u tečnost umiješati šećer. Kuhati dok ne zakipi, skinuti s vatre i kada se malo ohladi, umiješati limunov sok te vruće uliti u boce.

Zovin sirup razrijeđen s vodom izvrstan je i ljekovit ljetni napitak.