Završen je sastanak izaslanstava SDA i DF-a u Sarajevu u zgradi Predsjedništva BiH, nakon kojeg su, kako javlja Avaz, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović i predsjednik Demokratske fronte (DF), Željko Komšić, objavili da su dogovorili koaliciju na državnoj razini.

O tome s kim će koalirati na državnoj razini iz entita RS, kazali su da će se znati danas nakon sastanka s predstavnicima stranaka koje čine Savez za promjene, to jest SDS, PDP i NDP.

– Tijekom sastanka smo bili fokusirani na mogućnost koaliranja SDA i DF-a na državnoj razini, što smo i dogovorili. Međutim, nismo još potpisali pismeni dokument o daljnjem načinu rada – kazao je Izetbegović.

Prioritet u rješavanju problema na državnoj razini, kako su istakli i Komšić i Izetbegović, bit će rješavanje pitanja mehanizma koordinacije, uknjižba perspektivne vojne imovine i izmjena zakona o PDV-u.

Kako je kazao Željko Komšić, on ne želi razgovarati o tome tko će biti premijer ili ministar, već da je mnogo važnije u procesu formiranja vlasti fokusirati sa na to kako da ovu državu učinimo boljom.

– Mi nismo izabrani da bismo samo bili tu, već da radimo na boljem sutra za sve građane. Narod u ovoj zemlji mora osjetiti neke promjene – kazao je Komšić.

Na novinarski upit imaju li suglasnost Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a za uspostavu koalicije na državnoj razini bez SNSD-a, te očekuju li da će Čović „izdati“ partnerstvo s Miloradom Dodikom u korist Saveza za promjene, Izetbegović je kazao da očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika. Ipak, i Komšić i Izetbegović potvrdili su da današnji usmeni dogovor nije dobio i svoju pismenu potpisanu formu.

– Nadam se da vitalni nacionalni interes Hrvata neće biti pitanje opstanka Milorada Dodika – rekao je Izetbegović.

Sastanak SDA i DF sa Savezom za promjene održat će se danas u 17 sati, također u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.