Oko 20 metara ispod trgova i ulica, sjaja, betona i buke Grada Svjetlosti nalaze se podzemni kamenolomi s kraja 18. stoljeća, međusobno povezani hodnicima. Pariške katakombe, odnosno Gradska kosturnica sustav je podzemnih kamenoloma na području 14. arondismana. 

Kako bi se rasteretila prenatrpana pariška groblja i spriječile zaraze, vlasti su ondje odlučile premjestiti kosti iz zajedničkih grobnica.

Smatra se da je u to vrijeme čak 6 milijuna posmrtnih ostataka premješteno u pariške kosturnice. Među njima su, nesumnjivo, bili i oni velikih imena Francuske revolucije. Tijekom Drugog svjetskog rata pripadnici pokreta otpora koristili su mrežu tunela pariških katakombi za tajna okupljanja i nesmetano kretanje, a i danas se priča da se ondje vrzmaju pripadnici sumnjivih organizacija i kriminalci.

Mladi u Parizu pronalaze načine kako zaobići glavni ulaz i nerijetko pokušavaju ući u podzemnu mrežu hodnika kroz preostale ulaze ili podrume starih kuća.

Oni koji organizirano i legalno požele ući u to mračno carstvo i suočiti se s muzejom smrti u kojem su zidovi sagrađeni od kostiju pokojnika trebaju otići na trg Denfert-Rochereau. Tamo će ih dočekati upozorenje da ondje caruju mrtvi. Ne bojite li se duhova prošlosti, pronaći ćete tek djelić mračnih pariških tajni koji je otvoren za javnost.

Katakombe su jedna od najpopularnijih atrakcija Pariza; toliko su omiljene da se na ulaz čeka satima. Onima koji se boje zatvorenih prostora ili se ne osjećaju najugodnije u mraku s pokojom zrakom svjetla što obasjava gomile lubanja udišući prašnjavi zrak, trebat će skupiti dovoljno hrabrosti da se spuste 130 stepenica u podzemlje.

Invalidima, osobama sa srčanim ili dišnim bolestima, kao i djeci ulaz se ne preporučuje. Odlučite li se na sablasnu avanturu, pripremite jaknu jer ćete provesti 45 minuta na 14°C.