Parižani su izglasali utrostručenje troškova parkiranja za sportska terenska vozila (SUV). Na jučerašnjem referendumu, koji su pozorno pratili i drugi glavni gradovi, 54.6 posto ljudi glasalo je za posebne naknade za parkiranje SUV vozila, pokazuju privremeni rezultati.

Međutim, odaziv - od oko 5.7% registriranih birača u Parizu - bio je manji nego što su se nadali zeleni aktivisti.

"Parižani su napravili jasan izbor... drugi gradovi će slijediti", rekla je pariška socijalistička gradonačelnica Anne Hidalgo, dodajući da su sigurnost na cestama i zagađenje zraka ključni razlozi za glasovanje.

Hidalgo je prethodno rekla je podizanjem cijena parkiranja za velika vozila "oblik socijalne pravde". Rekla je da je prijedlog namjerno usmjeren protiv najbogatijih vozača skupih, teških i zagađujućih automobila koji još nisu promijenili svoje ponašanje kako bi odgovorili na klimatsku krizu, piše The Guardian.

Od 12 do 18 eura po satu

Nove cijene parkiranja mogle bi stupiti na snagu početkom rujna. Cijena parkiranja na ulici za SUV porasla bi na 18 eura po satu u središtu Pariza i 12 eura po satu u ostatku grada.

Cijene će se odnositi na vozila teža od 1.6 tona s motorom s unutarnjim izgaranjem ili hibridna vozila te za električna vozila teža od 2 tone.

Tony Renucci, direktor udruge koja se bori za kvalitetu zraka Respire, rekao je: "Rezultat glasovanja je pobjeda za kvalitetu života stanovnika Pariza." Dodao je da Pariz šalje poruku da "prisutnost ovih čudovišta na kotačima više nije poželjna na našim ulicama".

Emmanuel Grégoire, dogradonačelnik Pariza, objavio je na X: "Teži, opasniji, više zagađuju... SUV-ovi su ekološka katastrofa."

Prošle je godine Pariz održao slično glasovanje o tome treba li zabraniti iznajmljene električne skutere i nakon toga postao prva europska prijestolnica koja je to učinila. Odaziv na to glasovanje – 103.000 ljudi, oko 7% registriranih birača – bio je veći nego na glasovanju o SUV vozilima.

Broj biciklista porastao za 71%

Pod Hidalgom, Pariz je godinama povećavao pritisak na vozače povećanjem troškova parkiranja i postupnom zabranom dizelskih vozila, dok je širio mrežu biciklističkih staza u zagušenoj prijestolnici. Grad je smanjio broj uličnih parkirnih mjesta kako bi vozači mogli koristiti podzemni parking.

Došlo je do porasta od 71% u korištenju bicikala između kraja lockdowna zbog covida i 2023. godine, objavila je gradska vijećnica.

Zamjenik gradonačelnika Pariza zadužen za promet David Belliard iz Zelene stranke rekao je da će oko 10% vozila u Parizu biti pogođeno višim naknadama za parkiranje, što bi gradu moglo donijeti do 35 milijuna eura godišnje.

Lobistička skupina vozača 40 Millions d’Automobilistes tvrdila je da bi vozači trebali imati slobodu birati kakvo god vozilo žele, upozoravajući da je potez da se podignu cijene parkiranja neopravdan i da je djelo “ultraurbane i anti-automobilske manjine”.