Proteklih godina vidjeli smo kako bi tehnologija 3D printanja mogla imati ogroman utjecaj na cijeli niz industrija, a među njima je i medicina. Upravo uz nju, stvari koje su se činile da pripadaju znanstvenoj fantastici postaju stvarnost. Naime, znanstvenici iz Wake Forest Instituta razvili su mobilni bioprinter koji može direktno na ranu otiskivati novu kožu koristeći stanice pacijenta.

Njihov uređaj prvi je takav na svijetu i omogućuje da se koža ispisuje u dva sloja preko rane, prenosi 24sata.hr. Sean Murphy, glavni autor rada, pojasnio je kako je jedinstvena prednost njihovog sustava u tome što može skenirati rane kako bi položio stanice gdje su potrebne da se formira koža.

Kroz proteklih pet godina vidjeli smo nekoliko uređaja za printanje kože, od prvih prototipova koji su mogli izraditi velike slojeve kože koji bi se presađivali do mobilnih uređaja. Ovaj se može dovesti do pacijenta koji leži u bolnici kako bi stroj radio iznad njega.

Stroj radi tako da prvo uzme mali uzorak zdrave kože kako bi izolirao dvije vrste stanica koje se potom umnažaju za 'tintu' pisača. I tu se dolazi to te razlike u odnosu na prethodne uređaje. Umjesto da položi cijeli sloj kože, ovaj pisač skenira ranu da bi napravio njezinu topografsku kartu.

Tehnika koju su razvili u Wake Forestu oponaša prirodnu strukturu stanica kože, kako bi ozljeda brže zacijelila. Kako prenosi New Atlas, sljedeći korak bit će klinička studija s ljudima, a u konačnici bi se ovo moglo koristiti u liječenju ljudi s opeklinama, ranama kod dijabetičara ili drugim velikim ranama koje sporo zacjeljuju.