Čuvarkuća ima brojna ljekovita svojstva, a neke od zdravstvenih problema možete riješiti i ako samo napravite mast od čuvarkuće.

Mast od čuvarkuće je osim za fleke, djelotvorna i za ubode od insekata i rane koje teško zarastaju, obnavlja oštećenu i nadraženu kožu te pomaže kod grčeva, hemoroida, kurjeg oka i drugih kožnih oboljenja. Čuvarkuća se smatra za jedan od vrlo sigurnih lijekova bez kontraindikacija, ali nije na odmet da budete pažljivi. Naša preporuka je da se i prije upotrebe prirodnih lijekova posavjetujte s lječnikom.

Potrebno je:

1 ruka isjeckanih listova čuvarkuće
100 g masti

Postupak:

Da bi svinjska mast bila spremna za upotrebu, potrebno je da je operete u nekoliko voda. Ovo je jedan od najkorištenijih preparata za lice od davnina.

Kada ste sigurni da je sva sol izašla iz masti, možete da pomiješate sastojke. Na laganoj temperaturi otopite mast i listove čuvarkuće, ali vodite računa da ne provrije. Kada su se sastojci sjedinili, sklonite sa pećnice i kada se malo prohladi, sipajte u neku staru kutiju od kreme. Ostavite kutiju u frižider da odstoji bar dvanaest sati.

Mast od čuvarkuće je preporučljivo da čuvate u frižideru kako se ne bi užegla na sobnoj temperaturi. Čuvarkuća ne mijenja svoj sastav, pa ako je izložite niskim temperaturama, neće izgubiti na kvalitetu.

Možete na lice nanositi i cijele (rasječene uzdužno) listove čuvarkuće.

magicnobilje.com