Inflacija u 19 zemalja koje koriste euro kao valutu dostigla je rekordnih 8,6 posto u lipnju, uslijed povećanja cijena hrane i energenata.

Europska agencija za statistiku Eurostat objavila je izvještaj u kojem se navodi da je godišnja inflacija u eurozoni premašila 8,1 posto koliko je zabilježeno u svibnju i sada je na najvišoj razini od početka praćenja 1997. godine.

Cijene energenata porasle su za 41,9 posto, a cijene hrane, alkohola i duhanskih proizvoda za 8,9 posto. Rast cijena u oba slučaja bio je brži nego prošlog mjeseca.

Prema službenim podacima, cijene robe kao što su odjeća, uređaji, automobili, računala i knjige, porasle su za 4,3 posto, dok su cijene usluga povećane za 3,4 posto.

Inflacija konstantno postavlja mjesečne rekorde od prošle godine i pokazuje koliko utjecaj rata na globalno snabdijevanje energentima čini život skupljim za 343 miliona ljudi u eurozoni, prenio je AP.

Kako bi se izborila s rastućim potrošačkim cijenama, Europska centralna banka planira da ovog mjeseca prvi put u posljednjih 11 godina poveća kamatne stope, nakon čega će uslijediti još jedno povećanje u rujnu.