Recesija u Njemačkoj vjerojatno će biti duža nego što se ranije očekivalo i potrajat će do trećeg kvartala ove godine, priopćio je u srijedu Institut za makroekonomsku politiku (IMK) sa sjedištem u Duesseldorfu.

Nakon smanjenja od 0,5 posto u četvrtom tromjesečju prošle godine, njemački bruto domaći proizvod (BDP) opao je za dodatnih 0,3 posto u prvom kvartalu 2023. godine.

Njemačka ekonomija se oporavlja od recesije na prelazu iz 2022. u 2023. mnogo neodlučnije nego što su brojni prognostičari očekivali, kazao je Sebastian Dullien, direktor IMK-a.

Usprkos oporavku novih narudžbi u proizvodnom sektoru u svibnju, realni ekonomski vodeći indikatori ne pokazuju ujednačen uzlazni trend, navodi IMK, prenosi Fena.

Konkretno, proizvodnja u građevinarstvu i energetski intenzivnim industrijama, kao što je kemijska industrija, razvija se „slabo“.

Dok su nove narudžbe u njemačkoj industriji u svibnju porasle za 6,4 posto na mjesečnom nivou, što je njihov najveći porast u skoro tri godine, proizvodnja i dalje stagnira, priopćio je Savezni zavod za statistiku (Destatis). U energetski intenzivnim sektorima proizvodnja je pala za 1,4 posto.

Njemačka vlada je u svom nacrtu budžeta za 2024. odlučila da ukine olakšice od poreza na električnu energiju energetski intenzivnim kompanijama. Prema procjenama industrije, ukidanje subvencija koje se isplaćuju od 2013. značilo bi dodatno opterećenje od 1,5 milijardi eura godišnje za kompanije.

Poduzetnici gube samopouzdanje i na rubu su posrtanja, rekao je prošle sedmice Wolfgang Grosse Entrup, izvršni direktor Udruženja njemačke kemijske industrije (VCI), nazivajući ukidanje subvencija “apsolutnom katastrofom” pred licem industrije koja se opterećuje visokim troškovima energije.

Mnoge njemačke kompanije već se sele u druge zemlje, poput SAD-a, koje ih privlače većim subvencijama. U roku od deset godina, udio kompanija koje navode visoke troškove kao razlog za investiranje u inozemstvu, porastao je na 32 posto, pokazalo je istraživanje koje su provele njemačka privredna i industrijska komora (DIHK).

Dok se očekuje da će inflacija u eurozoni u lipnju dodatno usporiti na 5,5 posto na godišnjem nivou, potrošačke cijene u Njemačkoj ponovo su porasle na 6,4 posto, priopćili su statistički zavodi.

IMK očekuje da će njemački BDP ove godine biti “primjetno ispod” nivoa iz prethodne godine,

U 2022. najveća europska ekonomija i dalje je porasla za 1,8 posto.

U ovoj mješovitoj situaciji, rizici za njemačku privredu od pretjerano restriktivne monetarne politike, kakvu je ECB (Europska centralna banka) već izdržala za svoju predstojeću odluku o ključnoj kamatnoj stopi krajem srpnja, su značajni – rekao je ekonomski stručnjak Thomas Theobald, prenosi Xinhua.

(www.jabuka.tv)