Na Wall Streetu su cijene dionica pale, ponajviše u financijskom sektoru, jer su ulagači nesigurni zbog recesijskih prijetnji i jer nema pozitivnih pomaka u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 124 boda ili 0,48 posto, na 25.774 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,33 posto, na 2.868 bodova, a Nasdaq indeks 0,34 posto, na 7.826 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle, kao i dan prije, kada je ulagače oraspoložila izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će se trgovinski pregovori s Pekingom nastaviti.

No entuzijazam ulagača splasnuo je nakon priopćenja iz kineskog ministarstva vanjskih poslova da u posljednje vrijeme nije bilo nikakvog telefonskog razgovora o trgovinskim pregovorima.

Ulagači su oprezni i zbog toga što američkom gospodarstvu prijeti rizik od recesije, na što upućuju signali s tržišta obveznica.

Inverzija krivulje prinosa

Naime, prinosi na 2-godišnje američke državne obveznice i dalje su veći nego na 10-godišnje obveznice, a ta tzv. inverzija krivulje prinosa smatra se klasičnim signalom da predstoji recesija.

Ta inverzija krivulje prinosa pojavila se prije svake recesije u posljednjih 50 godina.

„Moglo bi biti vrlo konfuzno i, nažalost, bez nekog napretka u trgovinskim pregovorima, gospodarstvo bi moglo biti pod pritiskom”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital Management.

Najviše su jučer pale, u prosjeku 0,7 posto, cijene dionica u financijskom sektoru, koje obično slabe u okruženju usporavanja rasta gospodarstva i smanjenja kamatnih stopa.

S druge strane, skupinu dobitnika predvodio je komunalni sektor, koji se smatra defenzivnim, s prosječnim rastom cijena dionica za 0,14 posto.

Od početka kolovoza S&P 500 indeks izgubio je gotovo 4 posto zbog strahovanja ulagača od recesije, koja su ojačala zbog slabih pokazatelja iz kineskog, njemačkog i nekih drugih gospodarstva.

Posljedica je to trgovinskog rata između SAD-a i Kine, koji traje već više od godinu dana, neizvjesnosti u vezi Brexita i geopolitičkih tenzija.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.089 bodova, no frankfurtski DAX ojačao je 0,62 posto, na 11.730 bodova, a pariški CAC 0,67 posto, na 5.387 bodova.