U akciji pripadnika Sektora kriminalističke policije MUP-a TŽ i Tužiteljstva na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije obavljeni su pretresi te je uhićeno sedam osoba koje su osumnjičene za organiziranu trgovinu ljudima, odnosno za organizirano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja.

Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u razdoblju od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače.

Djecu su budili u ranim jutarnjim satima i bez obzira na vremenske prilike prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području TŽ, FBiH i RS-a, nadzirali ih tijekom prosjačenja, te su djeca članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM.

Istražitelji MUP-a TŽ će nakon kriminalističke obrade dostaviti Tužiteljstvu izvještaj protiv ovih osoba, te će biti predati u nadležnost Tužiteljstva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih će se odlučiti koje dalje mjere prema njima će predložiti postupajući tužitelj, prenosi Avaz.