Pripadnici SIPA-e po nalogu Tužiteljstva i Suda BiH obavili su u ponedjeljak navečer pretres stana uhićenog predsjednika Državnog suda Ranka Debevca uz kojeg je uhićen i bivši direktor OSA-e i čovjek s crne liste SAD Osman Mehmedagić Osmica te odvjetnica Vasvija Vidović.

Prema neslužbenim informacijama sarajevskih medija, Vidović je pokušala iz SIPA-e iznijeti jedan od mobilnih telefona Ranka Debevca na čiji je poziv došla u prostorije SIPA-e kako bi ga zastupala.

Respiratori ili slušanje

Službeno, Tužiteljstvo BiH objavilo je kako se Osmica i Debevec ''sumnjiče za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana s drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija''.

Iako se ne zna službeni razlog uhićenja, Dnevni avaz tvrdi da ima pouzdane informacije kako su uhićeni zbog afere Respiratori u kojoj su izrečene prvostupanjske presude pa su osuđeni Fadil Novalić, Fikret Hodžić i Fahrudin Solak zbog nezakonite nabavke 100 respiratora po cijeni od 10,5 milijuna KM.

S druge strane, sarajevski Raport piše kako se radi ''o šokantnoj aferi po kojoj je nelegalno prisluškivano stotine osoba''.

Neslužbene informacije koje ima Raport govore da je novo rukovodstvo OSA-e krenulo u potragu za dosjeima prisluškivanih osoba po zahtjevu Tužiteljstva BiH.

Fale papiri

''Tijekom pretraživanja utvrđen je nedostatak 'papirologije'. Naime, za sva prisluškivanja potrebno je odobrenje Suda BiH odnosno predsjednika Suda BiH. U ovom slučaju Ranka Debevca. U arhivi OSA-e je za posljednjih pet godina bilo više od 500 predmeta. U tzv. prijemnoj knjizi ti predmeti su zavedeni, a OSA je Tužiteljstvu dostavila brojeve. Međutim, kada su naknadno zatražili i dokumentaciju vezano za to, odnosno naloge koji su potrebni - u arhivi ih nema za više od 100 predmeta'', objavio je Raport.

Ovaj portal tvrdi da će tijekom, ''a vjerojatno i procesa sigurno će biti otkriveno koga se sve prisluškivalo''.

''Neke trenutno dostupne informacije govore da među prisluškivanih ima raznih profila. Tako se spominje da su prisluškivani senatori UNSA dok su vijećali o diplomi Sebije Izetbegović, brojni 'nelojalni' liječnici sa KCUS-a, politički oponenti SDA kao i nepodobni novinari. Zanimljivo je da ovo nije prva afera u koju su bili upleteni njih dvojica u tandemu. Protiv Debevca se već vodio disciplinski postupak zbog druženja s Osmicom u trenutku kada se pred Sudom BiH vodio postupak protiv tadašnjeg direktora OSA-e. Raport je tad objavio fotografije na kojima se njih dvojica vide kako ulaze u stan dekana Stomatologije Muhameda Ajanovića koji ih je i pozvao'', objavio je portal.