Kada i kako orezujete biljke rajčice, to može značajno utjecati na zdravlje, vitalnost i ukupnu proizvodnju. Orezivanje biljaka rajčice i otkidanje izdanaka dva su od najboljih načina da pomognete biljkama da bolje rastu. I što prije započnete s tim procesom, to bolje, piše This is my garden.

Ostavljene da rastu kako žele, biljke rajčice pretvorit će se u zamršenu zbrku stabljika, mladica, korijena i lišća, a taj je nered više od pukog trna u oku. Biljci također oduzima zrak, svjetlost i hranjive tvari potrebne za bolje cvjetanje i proizvodnju rajčice.

Zašto orezivati biljke rajčice

Biljke rajčice zahtijevaju puno hranjivih tvari za rast i proizvodnju. Nažalost, u tlu postoji ograničena količina resursa koji mogu hraniti rast biljke. Kada biljke prerastu s previše stabljika, grana i lišća, ti se resursi troše na održavanje cjelokupnog rasta. I što je još važnije, ne na proizvodnju rajčice. Još važnije, biljke trebaju kisik, svjetlost i vodu da bi napredovale, a pretjerana gustoća biljke može lako blokirati te vitalne hranjive tvari i potrebe. Višak lišća također je otvoren poziv štetočinama i bolestima da unište zdravlje i razinu proizvodnje vaše biljke rajčice.

Kako orezati biljke rajčice i „štipanje” izdanka rajčice

Iako i orezivanje grana i štipanje uključuju uklanjanje lišća s biljke, postoji jasna razlika između ta dva zadatka. Oboje je, međutim, važno u procesu očuvanja resursa vaše biljke.

Prvo, pozabavimo se temom rajčice koja je sisalica. Izdanci su mali izdanci koji niču na mjestu spajanja stabljike i grane. Formiraju se točno u području "V" između njih dvoje. Ovi mali počeci na biljci nemaju nikakvu svrhu. Rijetko cvjetaju ili stvaraju plodove, ali im je još uvijek potreban dio biljnih resursa da sazriju. Osim toga, također blokiraju zrak i svjetlost dok rastu. Zbog toga je važno ukloniti ove grane čim se pojave.

Većina vrtlara jednostavno otkine te male izrasline prstima ili noktima. Zapravo, upravo odatle potječe pojam "štipanje". Ove se izrasline također mogu vrlo lako ukloniti oštrim škarama ako želite. Budite u potrazi za izdancima u ranim fazama rasta vaših biljaka rajčice. Što ih brže uklonite, to će vaša biljka imati više resursa za cvjetanje i proizvodnju.

Kako orezati grane i lišće rajčice

Osim rezanja izdanaka s vaših biljaka, uklanjanje odabranih grana i lišća također će se isplatiti. Za ovu vrstu rezidbe, sve je u čišćenju prostora kako bi se pospješila bolja cirkulacija zraka, osiguralo više svjetla i spriječilo nametnike i bolesti. Najvažnije od svega je očistiti stabljike i lišće sa samog dna biljaka rajčice. Grane i lišće na dnu biljaka rajčice stvaraju mnogo problema biljci, ali i vrtlaru.

Za početak, mnoge bolesti koje pogađaju rajčice, poput plamenjače, dolaze iz tla. Čišćenje donjeg dijela biljaka pomaže i kod drugih problema. Također omogućuje lakšu cirkulaciju zraka kroz biljke, pomažući u zaštiti biljaka od plijesni. Sve to dok se potiče sazrijevanje voća puno bržim tempom.

Osim toga, uklanjanje donjih grana otežava gmižućim vrtnim štetnicima da se lako popnu na biljke. Što je još bolje, daje vrtlaru prostor za jednostavno zalijevanje, plijevljenje i održavanje biljaka točno u zoni korijena.

Orezivanje

Dakle, koliko biste trebali podrezati ispod svojih biljaka?

Za determinirane sorte koje imaju tendenciju rasti niže i gušće, uklonite prvih nekoliko grana u razini tla. Za neodređene i veće rajčice, skinite 20 do 30 cm na dnu svake biljke dok rastu do svoje zrele veličine. Ove veće biljke trebaju više prostora kako bi stvarno omogućile zrak, svjetlost i cirkulaciju.

Stvorite zračni prostor u sredini

Osim orezivanja donjih dijelova biljaka, također je važno držati sredinu i vrh biljaka pod kontrolom dok rastu. Kako sezona odmiče, uklonite višak lišća sa sredine biljke kako biste omogućili zraku i svjetlosti da dopru do sredine biljke. Nema potrebe za masivnim orezivanjem u središnjem dijelu, samo grana ili dvije da se otvori sredina.

Također svakako podrežite i uklonite otpadne grane koje pucaju u stranu ili rastu u sljedeći red. Ove divlje grane troše puno energije biljaka, a lako se oštećuju i lome u olujama. Osim toga, uvijek uklonite sve slomljene ili oštećene grane što je prije moguće. Biljke troše mnogo vrijednih resursa pokušavajući zacijeliti i popraviti te grane.

I zapamtite da prilikom rezidbe uvijek koristite oštre ručne škare ili teške vrtne škare. Čisti, oštri rezovi ključni su za brzo i zdravo zacjeljivanje. Što se tiče vremena orezivanja biljaka rajčice, najbolje je orezivati rano ujutro ili navečer kako biste izbjegli dnevnu vrućinu. Biljke su pod najvećim stresom tijekom najtoplijih dijelova dana, a rezidba u tom razdoblju može izazvati nepotreban stres za biljku.

U svakom slučaju, orezivanje biljaka rajčice i otkidanje izdanaka siguran je put do zdravijeg i produktivnijeg usjeva. Stoga izađite u vrt rano ove godine i pobrinite se da su vaše biljke u formi za uzgoj najboljeg usjeva ikada.

Dom i dizajn