Ovo brzorastuće listopadno drvo egzotičnog izgled potječe iz Kine i Japana, a poznato je po golemim mekim listovima i obilnim količinama ljubičastih cvjetova nježnog mirisa koji se pojavljuju u travnju. Paulovnija je prema mnogim podacima najbrže rastuće stablo koje u jednoj godini može doseći visinu od čak 3 metara.

Ili ga posadite i ostavite da proizvede svoj fini kupolasti oblik (može doseći 12 metara nakon 40 godina) ili ga orežite tako da bude grmoliko.

Grmoliki izgled posebno dobro funkcionira s Paulovnijom; nakon što se uspostavi (nakon jedne ili dvije godine), odrežite ga do zemlje (oko 1,5 metara od tla) i promatrajte. Narasti će do 3 metra u jednoj godini, proizvesti ogromno lišće i izgledati impresivno egzotično za ljeto. Možete to raditi svake godine ili svakih nekoliko godina i na kraju će panj istrunuti i morat ćete zasaditi novo.

Kao stablo, treba mu prostora i zaklona od jakih vjetrova; lišće nije ni blizu tako veliko na odraslom stablu kao kad ga orezujete, ali je veliko i vrlo mekano. Imaju reputaciju da ne cvjetaju dok ne navrše 15 godina, što je čudno jer nalazimo da cvjetaju u rasadniku s otprilike 3 ili 4 godine, prenosi Architectural Plants.

Savršeno je otporno, ali dolaze iz kontinentalnije (vruća ljeta, hladne zime, jasno definirana godišnja doba) klime sa sljedećim posljedicama: sporo listanje u proljeće (ne potpuno do kasnog svibnja/početka lipnja) i neka oštećenja od mraza na vrhovima grana. Ni jedno ni drugo nije posebno važno za zdravlje i ljepotu stabla, ali vrijedi znati te stvari.

Općenito, pouzdano, jednostavno i osebujno drvo. Brza stopa rasta čini ih prilično zadovoljavajućim za one koji se mogu opisati kao nestrpljivi vrtlari.

Napomena:

Kada orezujete nekoliko biljaka istim alatom, uzmite kantu s 5% otopinom izbjeljivača i operite oštrice 30 sekundi kako biste ih sterilizirali. To će pomoći u izbjegavanju mogućnosti križne kontaminacije bolesti.

Kao i sa svim drvenastim biljkama, sadite visoko, izlažući što je više moguće suženja na dnu debla. Dopustiti da se zemlja nakuplja oko podnožja stabla može biti kobno. Zalijevajte često kod prve sadnje.