Soda bikarbona se stoljećima koristi kao pomoć u čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za ljepotu i zdravlje, ali jeste li znali da se može koristiti i kao pomoć u vrtu? Evo kako.

1. Soda bikarbona umjesto pesticida

Za suzbijanje štetnika soda bikarbona je 100 puta učinkovitija i bolja od pesticida. Možete napraviti sprej s organskim pesticidima koji može ubiti insekte koji oštećuju biljke kao što su paukove grinje, a da ne ošteti korisne insekte, nas i naš planet.

Pomiješajte žličicu sode bikarbone, jednu trećinu šalice maslinovog ulja i jednu šalicu vode. Ovu kombinaciju dobro promiješajte da se soda bikarbona dobro otopi pa sve stavite u prskalicu i prskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim oboljenjima biljke, prskajte ih ovom otopinom svaka dva dana dok se biljka ne izliječi. Koristite ovaj sprej i na ružama, vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod.

Za tjeranje insekata napravite zapršku od žlice maslinovog ulja, žlice sode bikarbone i nekoliko kapi tekućeg sapuna te sve razmutite u 5 litara vode.

Poprskajte ovu tekućinu jednom svaka tri dana kako biste spriječili insekte da unište vaš povrtnjak.

Ako imate problema s mravima, možete ih uništiti na njihovom izvoru kombinacijom sode bikarbone, šećera i octa. Jednostavno dodajte pet žličica šećera u prahu u zdjelicu i pomiješajte sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer, već samo šećer u prahu, jer su mravi dovoljno pametni da odvoje zrnca sode bikarbone od šećera.

Kad pojedu sodu bikarbonu pomiješanu sa šećerom, to će ih uništiti. Kako biste bili sigurni da ste ubili sve mrave, uzmite jabučni ocat u bocu s raspršivačem i poprskajte mravima put. Sigurno će ih ubiti jer ocat sadrži fungicid koji je smrtonosan za mrave, piše Stil.Kurir.

2. Ispitivanje PH vrijednosti tla

Određene biljke uzgajaju se isključivo u kiselom tlu, dok druge vole alkalno tlo. Stoga morate znati kolika je PH vrijednost tla i prema njoj uzgajati biljke. Testirajte svoje tlo octom i sodom bikarbonom:

Prikupite zemlju iz različitih dijelova vrta ili dvorišta u nekoliko čaša. Ulijte ocat u šalicu sa zemljom. Ako se tlo počne pjeniti, znači da vam je tlo alkalno. Što znači da joj je PH iznad 7. Ako nema reakcije, uzmite još jedan uzorak i u njega uspite sodu bikarbonu i malo vode. Ako se tlo počne pjeniti, to znači da mu je PH ispod 7, što znači da imate kiselo tlo.

3. Ljepše cvijeće uz pomoć sode bikarbone

Za cvijeće koje uspijeva samo u alkalnom tlu, poput hortenzija, begonija i geranija, možete potaknuti da još bolje cvjeta sodom bikarbonom. Samo otopite malo sode bikarbone u vodi prije nego što je izlijete na svoje cvijeće. Ako želite da hortenzije duže stoje u vašoj vazi kod kuće, učinite isto. Otopite sodu bikarbonu u vodi i u tu kombinaciju dodajte hortenzije. Ukrasit će vaš dom tjednima.

4. Eliminira puževe

Ako se želite riješiti puževa u svom vrtu, zapamtite, ne morate koristiti kemikalije. Samo ih pospite sodom bikarbonom i uginut će. Također možete stvoriti "zaštitnu stazu" od sode bikarbone oko biljaka tako da je izlijete izravno na tlo.

5. Neka rajčica bude slatka kao jabuka

Jednostavno smanjite kiselost tla oko rajčica posipanjem sode bikarbone po tlu. Tako će vaše rajčice biti slatke.

6. Pomladite biljke

Soda bikarbona ima svojstvo pomlađivanja biljaka. Nakon tretmana sodom bikarbonom, cvijeće će bujati i cvjetati kao nikada. Dovoljno je napraviti otopinu vode sa sodom bikarbonom i malo morske soli (u pet litara vode otopiti žlicu sode bikarbone i žlicu morske soli). Ovom kombinacijom buja i raste vodeno bilje, grmlje, živice i sve što želite...

7. Ubija korov

Sodom bikarbonom možete uništiti korov koji ne želite da vam raste oko kuće. Korov dobro zalijte, a zatim ga obilno pospite sodom bikarbonom. Pazite da ga ne stavljate izravno na biljke koje želite jer može opeći biljku u korijenu.

8. Ubija crve na kupusu, cvjetači ili brokuli

Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i brašna i smjesom pospite kupus, cvjetaču ili brokulu. Crvi, kada okuse sodu bikarbonu, uginut će isti dan.

9. Očistite ruke nakon rada u vrtu

Svatko tko je radio u vrtu zna kako ruke upijaju zemlju i da se ta prljavština teško uklanja. Sada možete bez muke očistiti ruke sodom bikarbonom. Na mokre ruke nanesite sodu bikarbonu i utrljajte i vidjet ćete kako će nečistoća iz pora nestati...

Dom i dizajn