Kiše ove godine ne nedostaje, što je jako dobro za naše usjeve, ali s njom dolaze i neželjeni gosti - puževi golaći koji su posebno proždrljivi i mogu nanijeti jako veliku štetu.

Mogu potpuno uništiti urod

Svake godine nalazimo nove načine i savjete kako bismo suzbili ove štetnike koji mogu u potpunosti uništiti urod. Također, putem sluzi prenose uzročnike biljnih bolesti, najviše gljivice i viruse.

Ljuske od jaja, piljevina, mamci s pivom, patke, prskanje vodom u kojoj su uginuli puževi... samo su neki od načina koji se koriste u malim vrtovima i o kojima smo već pisali.

Kako se riješiti puževa u vrtu?

S nekima od njih možete napraviti nepopravljivu štetu, kao što je korištenje soli, a kemijskim sredstvima kao što je pužomor možete otrovati i druge životinje poput mačaka, pasa, peradi.

Borba protiv ovih štetnika je dugotrajna i zahtijeva stalnu kontrolu.

Koristite zobene pahuljice

Zobene pahuljice koje ima gotovo svako kućanstvo mogu se koristiti na dva načina:

Pahuljice pomiješajte s vodom te posudu stavite u vrt. Primamit će puževe, poput piva, te će se oni najčešće utopiti u ovoj kaši.

Suhe pahuljice stavite u posudu ili oko biljaka. Nakon što ih pojedu, one će nabubriti u njihovom probavnom traktu te vjerojatno uzrokovati njihovo ugibanje. Ne pretjerujte s količinom jer možete privući glodavce i ptice.

Važno je djelovati rano. Čim se pojave sluzavi tragovi na biljkama, krenite u borbu. Sretno!