Moramo vam priznati da nam je ovo poskupljenje odojka zaista otvorilo oči. Kad smo počeli istraživati koji bi se sve komadi svinjetine mogli naći u ulozi pečenja za skorašnji Božić, nismo ni slutili kakve ćemo sve dobre ideje i recepte pronaći, piše Slobodna Dalmacija.

Jedno od najboljih okrića u fokusu ima komad mesa koji je izvrstan za pečenje, a najčešće nije pretjerano skup - svinjsku lopaticu - samo što je ona u ovom slučaju upotpunjena finim nadjevom.

Još nam se jedna stvar sviđa u ovom receptu i vezana je uz tehniku pečenja: tajna je u pravilnom podešavanju temperature...

Punjena lopatica

Sastojci:

2,5 kg svinjske lopatice bez kostiju
500 ml mesnog ili pilećeg temeljca
150 ml bijelog vina
1 stabljika celera
1 luk
1 mrkva
1 žlica brašna
1 žlica maslaca

Za nadjev:

140 g kruha
85 g suhih marelica
25 g maslaca
2 poriluka
1 žličica nasjeckanog timijana

Priprema:

Nekoliko sati prije nego što želite ispeći svinjetinu, izvadite je iz hladnjaka i temeljito osušite kožu. Pustite je da polako dođe na sobnu temperaturu.

Suhe marelice potopite na oko 2 sata u vrelu vodu, kad omekšaju ocijedite ih i nasjeckajte.

Kruh grubo usitnite u blenderu ili multipraktiku kako biste dobili mrvice.

Zagrijte maslac na srednje jakoj vatri, dodajte narezani poriluk i pirjejte dok ne omekša i dok većina tekućine ne ispari. Umiješajte marelice i majčinu dušicu, dobro začinite i prebacite u zdjelu da se ohladi pa zatim umiješajte krušne mrvice. Kušajte i po potrebi još začinite.

Kad je svinjetina spremna za pečenje, zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija (200 s ventilatorom). Kožu zarežite nožem uzduž i poprijeko, a s unutrašnje strane oštrim nožem napravite džep.

U džep stavite nadjev od poriluka, pripazite da ga nije ostalo po koži te meso prebacite u lim za pečenje. Kožu dobro posolite, a oko mesa posložite celer, mrkvu i luk narezane na veće komade. Pecite 30 minuta.

Smanjite toplinu na 140 stupnjeva Celzija (120 s ventilatorom) i pecite meso još 2 sata i 30 minuta. Ako kožica nije dovoljno hrskava, upalite gornju rešetku na najjače i zapecite meso okrečući ga svakih 30 sekundi dok se korica ne zahrskavi.

Meso zatim prebacite ga u toplu posudu za posluživanje da odstoji dok završite umak.

Za umak ocijedite masnoću iz kalupa za pečenje i sačuvajte je za neko drugo jelo, a lim za pečenje stavite na srednje jaku vatru, dodajte bijelo vino i drvenom kuhačom ostružite karamelizirani sok s dna posude. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne reducira na pola.

Dodajte mu temeljac i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte brašno pomiješano s maslacem i dobro promiješajte. umiješajte ih u umak. Kušajte i po potrebi dodajte još začina.

Poslužite meso uz umak i prilog po želji.