Norveške vlasti odobrile su projekt izgradnje tunela za brodove, koji će spajati dvije obale poluotoka Stad, a trebao bi biti 1,7 kilometara dugačak, 37 metara visok i 26,5 metara širok. Tunelom će moći prometovati teretni i putnički brodovi kapaciteta tereta do 16 tisuća tona, dužine do 12 metara.

Omogućit će sigurno putovanje oko Stada, istovremeno osigurati temelje za industrijski razvoj regije, te postati prvorazredno turističko odredište. Također, pojednostavit će prijevoz tereta i roba sa kopna na more i obrnuto, rekao je parlamentarni predstavnik pokrajina Sogn i Fjordane, Bjorn Lodemel, za RT.



Kroz tunel moći će prolaziti oko 120 brodova, koji neće morati ploviti opasnim morima Stadhaveta u kojima se godišnje bilježi oko stotinu olujnih dana.

Najmanje 33 osobe poginule su u tim vodama od završetka Drugog svjetskog rata, kažu norveška izvješća.

O ideji da se izgradi tunel za brodove raspravljamo više od stotinu godina. Prvi nacrti tunela nastali su još 1870-ih godina, jer je Stad oduvijek poznat po nemirnom moru. Povjesničari su zabilježili da su Vikinzi radije vukli svoje brodove kopnom, nego riskirali u vodama Stadhaveta, piše na službenim stranicama turističke zajednice Norveške.



Projektna dokumentacija dostavljena je vladi Norveške, koja će u potpunosti financirati projekt. U preliminarne radnje Norveška je do sada već investirala preko 117 milijuna dolara. Projektni menadžer, Terje Andreassen, predvidio je vađenje 7,5 milijuna tona kamena i zemlje, odredio točnu lokaciju tunela, te plan izgradnje predao nadležnim tijelima.

Prvi svjetski tunel za brodove, Norvežani bi trebali početi kopati iduće godine, a predviđa se kako će im za dovršetak radova trebati najmanje 12 godina. Prvi brodovi kroz jedinstveni tunel trebali bi zaploviti 2029. godine, prenosi Lider.