Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) donijela je odluku i pozvala sve zemlje svijeta da obustave bilo kakvo manipuliranje genima djece i korištenje alata za manipulaciju genima Crispr.

Odluka je donesena osam mjeseci nakon što je u medije dospjela informacija da je kineski znanstvenik He Jiankui u tajnosti stvorio prvu djecu čiji je genetski kod modificiran.

WHO je od zemalja zatražio zaustavljanje bilo kakvih eksperimenata koji bi doveli do rađanja genetski modificirane djece. U službenoj izjavi ističu kako se ne bi trebalo dopustiti daljnje eksperimentiranje dok se ne razmotre sve moguće posljedice, piše Zimo.co.

No, hoće li zemlje diljem svijeta prihvatiti tu odluku, tek treba vidjeti.

Neki znanstvenici već planiraju eksperimente s genetski modificiranim ljudskim embrijima. Tako je Japan odobrio provođenje eksperimenta s embrijima koji su hibridi čovjeka i životinje.

U Rusiji znanstvenici već planiraju korištenje Crispra u klinikama za medicinski potpomognutu oplodnju kako bi spriječili pojavu nasljedne gluhoće.

Prema podacima WHO-a, diljem svijeta provodi se više od 20 kliničkih ispitivanja koja uključuju mijenjanje DNK-a u medicinske svrhe, ali ta ispitivanja ne uključuju korištenje Crispra.

WHO posebno zabrinjava činjenica da je Crispr veoma jednostavno nabaviti u istraživačke svrhe pa je teško nadzirati tko ga koristi i za što točno. Stoga rade na stvaranju registra i strožih standarda koje bi zemlje (i znanstvenici) morali poštivati kako bi se kontroliralo testiranje različitih tehnologija na ljudima.

No za stvaranje takvog registra i strogih pravila treba vremena i širok konsenzus pa se procjenjuje kako do toga neće doći prije 2020. godine.

Koautorica Crispra, biokemičarka sa Sveučilišta Berkeley Jennifer Doudna, vjeruje kako će odluka WHO-a napokon donijeti malo reda u znanstvenu zajednicu, piše Zimo.co.

''S takvom odlukom, jasno je da se mijenjanje gena u ljudima ne bi trebalo testirati na kliničkoj razini. Bit će sve teže reći da jednostavno niste znali za to'', istaknula je Doudna, ali i dodala kako se nada da zemlje diljem svijeta neće u potpunosti zabraniti takva testiranja.

''Sad je ključan trenutak da se o tome razgovara jer, uvjerena sam, interes za mijenjanjem ljudskih gena neće samo tako nestati'', zaključuje Doudna.