U Rovinju je predstavljen prvi hrvatski solarni automobil ‘Crostar’. Nastao je na osječkom Elektrototehničkom fakultetu, a realiziran je uz pomoć studenata iz Osijeka i Zagreba.
 
Mjesta za sjedenje je malo, ali je mala i potrošnja. Točnije, automobil se puni solarnom svjetlošću i ne troši ništa. Ovo solarno vozilo ima šest metara četvornih solarnih ćelija, čiji je stupanj djelovanja skoro 24 posto, litijum jonske baterije od 20 kilograma. Za pet kilovat sati kapaciteta baterija može preći 200-300 kilometara, objašnjava za HRT razvojni inženjer strojarstva Albert Saličunaj.

Uz pomoć brojnih sponzora automobil je napravljen za 750 000 kuna. Sudjelovat će na nekoj od svjetskih utrka električnim automobilima, gdje se za pet dana prosječnom brzinom od 85 kilometara na sat prelazi 3000 kilometara.

Ne postoji tržište za takvo vozilo. Stvar je u toma kako napraviti što efikasnije vozilo koristeći najnoviju tehnologiju, kako smanjiti masu kako smanjit potrošnju energije da bi znači vozilo bilo što efikasnije, rekao je Albert Saličunaj.

Korišteni dijelovi dolaze sa svih strana svijeta. Od solarnih ploča sličnih onima kojima se  koristi NASA do japanskog motora. U utrkama ovakvih vozila trenutačno prednjače Nizozemci, koji ih imaju čak dvanaest. U budućnosti razvoj tehnologije možda će osigurati da se solarnim pogonom koriste i obiteljski automobili.

Prvi.tv