Soda bikarbona poznata je po širokoj primjeni u domaćinstvu, ali i u medicinske svrhe. Ona koju mnogi smatraju “čistom” prodaje se u apotekama po mnogo višim cijenama od “obične” koju možete da nađete u lokalnim trgovinama, pakovanu u vrećice.

U javnosti postoji vjerovanje da ona u vrećisama sadrži aluminij, dok ova druga koja se prodaje kao “čista” nema nikakvih sličnih primjesa.

Postoje li razlike u sodi bikarboni koju kupujemo u trgovini u odnosu na onu koju nabavljamo u apoteci objašnjava farmaceut.

“U sodi bikarboni nema aluminija, to jednostavno možete da zaključite na osnovu kemijske formule ovog jedinjenja”, kaže za Telegraf profesor kemije Ivana Lautarević.

Ona objašnjava da je natrij hidrogenkarbonat, soda-bikarbona ili natrij bikarbonat čija je formula NaHCO3, jedinjenje u kome apsolutno nema aluminija, što se vidi i iz kemijskih elemenata, ali i iz reakcije kojom nastaje.

“Soda bikarbona se dobiva kemijskom reakcijom, a sam proces nastanka se naziva Solvejev postupak: NH3 + CO2 + H2O → NH4HCO3, a onda se NH4HCO3 kombinira s natrijumkloridom i dobijete: NH4HCO3 + NaCl → NaHCO3 + NH4Cl. U ovoj reakciji nigdje nema aluminija, čiji je kemijski simbol Al”, objašnjava profesorica kemije.

Ona navodi da to više liči na neku zabludu, koja je napravljena i marketinški trik.

“Nema nikakve logike u tom uvjerenju, jer je sastav sode bikarbone isti. Na kraju, pročitajte sastav na kesici u prodavnici i na onoj koju kupujete kao ‘čistu’, i vidjet ćete ima li razlike”, ističe Lautarević.

Medicinska soda bikarbona koja se prodaje u apotekama ima, istina, luksuznije pakovanje.

“U sintezi sode bikarbone nema aluminija, ali ima li nekog takozvanog onečišćenja i ubacuju li se neke primjese u proizvodnji, mi koji radimo u apotekama to ne možemo znati”, kaže za Telegraf farmaceut Goran Stamenković.

On objašnjava da joj je namjena slična, bilo da je kupljena u apoteci ili u prodavnici.

“Točno je da na pakovanjima koja stižu u apoteke piše da je ‘čista’ soda bikarbona, odnosno da nema primjesa aluminija, a da bi znali da li one u prodavnici imaju neke dodatke morate pročitati sastav koji je, pod obavezno, naveden na pakovanju”, savjetuje on.