- Unutar entiteta i u državi neophodno je imati partnere u vlasti sa snažnom dvotrećinskom većinom i većinskim legitimitetom u narodu, smatra Mile Lasić, sveučilišni profesor iz Mostara i politički analitičar, osvrćući se na utvrđene rezultate općih izbora u BiH.

– U FBiH se nikako ne bi smjele zaobići SDA i HDZ BiH, ali je i nužno ovom parnerstvu pridodati one s kojima će doći do dvije trećine. I to je prvi problem. Da li bi SBB mogao resetirati odnose sa SDA ili će pokušati napraviti kotrakoaliciju sa DF-om, a bez SDA? Poželjno bi bilo da se stvori dvotrećinska većina stranaka desnog centra”, smatra profesor Lasić.

Kako kaže, priželjkuje da vlast u BiH formiraju SDA, HDZ BiH i SBB iz Federacije, koji bi s koalicijom SNSD – DNS – SP na državnom nivou imali komotnu većinu od 24 mandata.

– Ne bi bilo dobro da unutar vlasti u Federaciji bude DF Željka Komšića, najprije jer je to stranka prebjega, koja nije spremna ni za kakve ozbiljne promjene. Apeliram da se formiraju koalicije razuma”, naglašava Lasić za Nezavisne novine.

Kako je kazao, vlast koju dobijemo morat će znati naći odgovore na četiri ključne reforme i europske obaveze: ustavne promjene u BiH, provođenje presude “Sejdić i Finci”, uspostavu sistema koordinacije te izradu novog izbornog zakona.

– Kod prošlih izbora najbrže je išlo formiranje vlasti u RS. Sada ovdje koalicija u vlasti ima ‘tanka’ 42 mandata, što je knap i vjerovatno će tražiti još nekog za ojačavanje parlamentarne većine. Mislim da će sve zavisiti od toga kako će se posložiti karte na državnom nivou”,kazala je Tanja Topić, politički analitičar iz Banja Luke, dodajući kako ne isključuje ni mogućnost ulaska “Domovine” u novu vlast u RS, bez obzira na to što se u kampanji, kako kaže, “čuo neki vid gadljivosti prema ovoj koaliciji”.

“Sasvim sigurno je da će stranke koje su u ‘Domovini’ zahtijevati sudjelovanje u izvršnoj vlasti, ukoliko podrže ‘tanku’ većinu. Jer, ukoliko imate 42 mandata, a jedan ili dva poslanika vam ne dođu na sjednicu iz bilo kojeg razloga, već ne postoji potrebna većina za usvajanje zakona”, zaključuje Topićeva.

Enes Osmančević, profesor komunikologije na sveučilištima u Tuzli i Sarajevu, očekuje da najprije proradi stara koalicija SDA – HDZ BiH u Federaciji.

“Oni će, vjerujem, pokušati sa SNSD-om formirati većinu na državnom nivou, a u tom slučaju neka predizborna neprijateljstva, prije svega SDA i SBB-a, će biti odbačena”, kaže Osmančević te zaključuje da je ova koalicija na nivou države izvjesnija od bilo koje druge.
“U RS vjerujem da će to biti koalicija SNSD – DNS – SP, koja ipak nema mnogo prostora za manevrisanje. Smatram i da će sam Dodik morati mijenjati vokabular, političko ponašanje i način političke borbe”, zaključuje Osmančević.
Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da će koalicija SNSD – DNS – SP vrlo brzo formirati novu vladu RS, pozivajući da se jave svi oni koji misle da mogu biti u toj koaliciji.

Kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da će SNSD završiti razgovore s HDZ-om, s kojim ima savezništvo odranije.

Sa druge strane Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, kaže da je jasno da SNSD-u matemtika nije jača strana i da su to pokazali u izbornoj noći. On je rekao da treba sačekati i vidjeti kako će se stranke opredijeliti.

HMS